{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za nepoštovanje himne kazne do 7.500 maraka

20.12.2003. u 11:06
0
0
Za nepoštovanje himne kazne do 7.500 maraka
0
Za nepoštovanje himne kazne do 7.500 maraka
Vijeće ministara BiH utvrdio je u petak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o himni BiH, kojim se predviđa korištenje himne BiH na zakletvama u oružanim snagama BiH i na zakletvama sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH.
Kako saznaju Nezavisne novine, Izmjenama Zakona o himni, predviđena je i kazna za nepoštivanje himne. Građani će za nepoštivanje himne platiti kaznu od 100 do 400 KM, a pravna lica i organi vlasti od 1.500 do 7.500 KM.

Vijeće ministara BiH u petak je utvrdilo i Prijedlog zakona o medijaciji BiH kojim će, kako je najavljeno, ubrzano rješavati nagomilane sudske sporove.

"Utvrdili smo Prijedlog zakona o medijaciji, kojim se stranama u sporu omogućava da pronađu treću osobu, odnosno medijatora, te da vansudskom pogodbom riješe spor. Mnogo neriješenih slučajeva su građanske parnice i vjerujem da ćemo donošenjem ovog zakona ubrzati rješavanje ovih slučajeva", kazao je ministar pravde BiH Slobodan Kovač.

On je podsjetio da države u kojima se primjenjuju slični zakoni imaju više od 50 odsto riješenih slučajeva vansudskom nagodbom.

"Sporazum postignut na ovaj način, kojeg potpišu strane u sporu i medijator, ima snagu sudske odluke. Mi radimo na reformi sudstva i ovo je jedan od bitnih zakona u toj reformi. Vjerujem da neće biti problema oko njegovog usvajanja u parlamentu, jer je to u interesu svih građana BiH", dodao je Kovač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: