{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za nepoštovanje himne kazne do 7.500 maraka

20.12.2003. u 11:06
0
0
Za nepoštovanje himne kazne do 7.500 maraka
0
Za nepoštovanje himne kazne do 7.500 maraka
Vijeće ministara BiH utvrdio je u petak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o himni BiH, kojim se predviđa korištenje himne BiH na zakletvama u oružanim snagama BiH i na zakletvama sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH.
Kako saznaju Nezavisne novine, Izmjenama Zakona o himni, predviđena je i kazna za nepoštivanje himne. Građani će za nepoštivanje himne platiti kaznu od 100 do 400 KM, a pravna lica i organi vlasti od 1.500 do 7.500 KM.

Vijeće ministara BiH u petak je utvrdilo i Prijedlog zakona o medijaciji BiH kojim će, kako je najavljeno, ubrzano rješavati nagomilane sudske sporove.

"Utvrdili smo Prijedlog zakona o medijaciji, kojim se stranama u sporu omogućava da pronađu treću osobu, odnosno medijatora, te da vansudskom pogodbom riješe spor. Mnogo neriješenih slučajeva su građanske parnice i vjerujem da ćemo donošenjem ovog zakona ubrzati rješavanje ovih slučajeva", kazao je ministar pravde BiH Slobodan Kovač.

On je podsjetio da države u kojima se primjenjuju slični zakoni imaju više od 50 odsto riješenih slučajeva vansudskom nagodbom.

"Sporazum postignut na ovaj način, kojeg potpišu strane u sporu i medijator, ima snagu sudske odluke. Mi radimo na reformi sudstva i ovo je jedan od bitnih zakona u toj reformi. Vjerujem da neće biti problema oko njegovog usvajanja u parlamentu, jer je to u interesu svih građana BiH", dodao je Kovač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: