Kapitalni projekat
245

Za nastavak gradnje poluolimpijskog bazena u Olovu osigurano još 300.000 KM

E. M.
Gradnja poluolimpijskog bazena u Olovu
Gradnja poluolimpijskog bazena u Olovu
Poluolimpijski bazen u Olovu za godinu dana počeo je dobivati svoje obrise, a njegova izgradnja bit će nastavljena zahvaljujući novim izdvajanjima koje je osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona

Na području Općine Olovo krajem septembra prošle godine započeta je realizacija projekta izgradnje bazenskog kompleksa u mjestu Solun što će prema riječima nadležnih unaprijediti posjetu i zadovljstvo turista i čitave infrastrukture.

Poluolimpijski bazen s termalnom vodom u Olovu Ovo je jedan od mnogih kapitalnih projekta Općine Olovo, ali i Zeničko-dobojskog kantona kroz koji se želi dostići standard te omogućiti lakše funkcionisanje sportskih i obrazovnih institucija, s obzirom da se nalazi u blizini OŠ te je svojim dimenzijama prilagođen svim neophodnim uslovima.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena je na 1.564.290.00 KM, a u obuhvata izgradnju bazena, pomoćnih objekata te vanjsko uređenje zemljišta.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle godine je ovaj projekt podržala sa 250.000 KM kada je na čelu ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport bio Spahija Kozlić (SDA), a praksa opredijeljenosti Vlade za ovaj projekt nastavljena je i ove godine.

Među brojnim kapitalnim projektima u ZDK je i bazen u Olovu pa je resorno ministarstvo na čelu s ministiricom Draženkom Subašić (SDP) za nastavak realizacije projekta osiguralo 300.000 KM.

"Bazen će koristiti pored stanovništva koristiti i naše škole, gdje će nastavnici moći da održavaju i treninge plivanja. Ovaj projekat smatramo izuzetno važnim za naše školarce, tako da se radujemo što će ova sredstva pomoći Općini Olovo da se taj projekat konačno završi", rekla je Subašić.

Koncept bazena zasnovan je na tri odvojene cjeline koje funkcioniraju nezavisno jedna od druge. Prva cjelina "Toplice" obuhvata prostor je za starije osobe sa bazenom promjera 5 metara kojeg će snabdijevati izvor tople vode, zasebne kabine za presvlačenje, tuševi i ležaljke.

Druga cjelina obuhvata veliki bazen za treniranje dimenzije 25x12,5 metara. U sklopu ovog dijela nalazi se i bazen za djecu dimenzije cca 14x3 metara, uz koji je projektovana i dječija igraonica.

Treća cjelina podrazumijeva prostor za odmor i rekreaciju u sklopu kojeg se nalazi montažni objekat restorana sa svim potrebnim sadržajima, natkriveni i otkriveni prostor za sjedenje neposredno uz rijeku, teretana na otvorenom i drugi sadržaji. U sklopu parcele projektovan je i parking koji bi zajedno sa postojećim parkingom ispred sportske dvorane činio parking za bazen.