Neodostaju sredstva
0

Za nacionalne parkove Kozara i Sutjeska treba 800.000 KM

SRNA
Za nesmetano funkcionisanje dva nacionalna parka "Kozara" i "Sutjeska" trenutno nedostaje između 700.000 i 800.000 KM, konstatovano je danas na sastanku resornih ministara u Vladi RS i direktora ovih javnih ustanova.

Na sastanku u Banjaluci zaključeno je da bi resorna ministarstva, zajedno sa predstavnicima dva nacionalna parka, trebalo da pronađu najbolje rješenje kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje i nadomjestio taj iznos u finansiranju nacionalnih parkova, uvažavajući njihov prirodni značaj i istorijsku ulogu.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Svjetlana Radusin rekla je da su problemi oko finansiranja "Sutjeske" i "Kozare" nastali izmjenama i dopunama zakona o nacionalnim parkovima, kojima je zabranjena sječa šume u nacionalnim parkovima, a time je smanjen priliv finansijskih sredstava. 

Ona je dodala da novac treba nadomjestiti ili iz budžeta RS ili drugih izvora finansiranja. 

"Nacionalni parkovi moraju i sami da preduzmu određene aktivnosti kako bi se njihovo funkcionisanje poboljšalo i sa stanovišta zaposlenih i sa stanovišta razvoja turizma i drugih izvora koje im zakon omogućava", rekla je Radusin.

Direktor Javne ustanove Nacionalni park "Sutjeska" Zoran Čančar rekao je da je dotrajala infrastruktura osnovni problem ovog parka koji, kako je rekao, godišnje bilježi i više od 12.000 noćenja. 

"Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o nacionalnim parkovima mi smo došli u nezgodnu finansijsku situaciju. Danas smo imali konstruktivan sastanak i dobili smo ohrabrujuću podršku od nedležnih ministarstava, pa se nadam da ćemo u toku ove godine premostiti finansijske probleme", rekao je Čančar. 
Direktor Javne ustanove Nacionalni park "Kozara" Dragan Rončević rekao je da se problemi u nacionalnim parkovima gomilaju godinama, te da nije rješenje problema samo u sječi šume, nego i u povećanju turističkih sadržaja i povećanju broja posjeta. 

On je naglasio da jedno od rješenja može biti i povećanje cijena ulaznica u nacionalni park koja sada iznosi jednu KM za djecu i dvije KM za odrasle, a koja se u regionu kreće od pet do 15 eura.