Rođen u Luksemburgu
388

Za Mulahusića predložen pritvor, dovodi se u vezu s terorističkim aktivnostima

R. D.
Jasmin Mulahusić
Jasmin Mulahusić
Nakon ispitivanja osumnjičenog Jasmina Mulahusića tužilac Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Mulahusić je rođen 1976. godine u Luksemburgu, državljanin je BiH i Luksemburga, a osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

"Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski službenici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog koji se dovodi u vezu s terorističkim aktivnostima upućen je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

"Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i videomontaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini", saopćeno je.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužilaštvo, kako navodi, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.