Problemi metalaca i rudara u BiH
0

Za mukotrpni rad ne dobijaju plaću niti im se uplaćuju doprinosi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednici sindikalnih organizacija Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske s područja Srebrenice i Bratunca održali su danas sastanak na kojem su prezentirali trenutnu situaciju u preduzećima.

Nekoliko kompanija u Bratuncu i Srebrenici posluje izuzetno dobro, ali ima i onih koje su suočene s velikim problemima. Najuzorniji kolektiv je Fabrika za pocinčavanje u Potočarima, kaže Savo Gvozdenović.

„Firma radi u kontinuitetu u tri smjene, plaće su redovne svakog 15. topli obrok je redovan, regres je svake godine, a i prijevoz je osiguran", rekao je on.

Poslije Pocinkaonice, dobro poslovanje iskazuje Fabrika autodijelova CIMOS, dok su Tehnički remont iz Bratunca i Rudnik boksita u Srebrenici suočeni s nizom problema. Osnovni je što su plaće neredovne i ne uplaćuju se doprinosi.

„U Rudniku boksita Srebrenica radnicima nisu uplaćeni doprinosi od jula ove godine, a nisu ovjerili radne knjižice od februara 2009. Problema ima i u „11. martu“ gdje se ljudi boje za svoju egzistenciju. Tehnički remont je istakao probleme jer od 175 radnika 54 dolazi na posao, ostali ne. Za radnike koji dolaze na posao 12 je neisplaćenih plaća, a oni koji su ostali bez posla nisu primili 20 plaća“, izjavio je Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS-a.

Putem kancelarije sindikata u Srebrenici zatražit će se sastanak u preduzećima koja imaju problema, gdje će biti prisutni direktori preduzeća, vlasnici kapitala, predsjednici upravnih odbora, sindikalni odbor. Od njih će se tražiti da se izjasne o stanju, budućnosti i perspektivi tih preduzeća.

I pored svijetlih primjera, preduzeća metalske industrije i rudarstva na ovom području su u teškoj situaciji, a Granski sindikat će posredovati na ublažavanju problema radi zaštite radničkih prava.