Anketa među poznatim čitateljima
0

Za mnoge je 2011. godina bila najgora poslije rata

Piše: J. Hadžiahmetović i A. Džaferović
Iz ankete koju smo proveli među muzičarima, sportistima, piscima i političarima može se zaključiti kako je godina koja je iza nas bila jedna od najtežih poslijeratnih.

Adnanu Hamidoviću Frenkiju, jednom od najpoznatijih repera u Bosni i Hercegovini, protekla godina neće ostati u lijepom sjećanju.

"Proveli smo je bez vlasti, u problemima do grla, a širom svijeta su se dešavale pobune. Od arapskog svijeta pa do New Yorka. Svi su iskazali nezadovoljstvo, samo je BiH taj talas zaobišao", kaže Frenkie za naš portal te se nada kako će sljedeća, 2012. godina, biti bolja za sve nas.

"Ja se planiram aktivnije vratiti muzici i izdati novi album. Nadam se da će to dobro proći i da ću imati priliku da dosta putujem i sviram. Ovim putem želim svima sretne praznike, puno ljubavi, sreće, zdravlja i da svega imamo potaman", dodao je Frenkie.

Najpopularniji bh. kantautor Dino Merlin različito posmatra ovu godinu. Sa ličnog aspekta, izuzetno je zadovoljan učinjenim, ali je ukupni dojam pokvarila opšta slika stanja u našoj zemlji.

"Na ličnom planu, ovu godinu ću pamtiti po Eurosongu, šestom mjestu sa pjesmom Love in Rewind, tri koncerta u Beogradskoj areni i završetku turneje Ispočetka u Areni Zagreb. A na opštem planu, u Bosni i Hercegovini je teško izdvojiti nešto dobro i lijepo što se desilo u 2011. godini, ali moramo biti optimisti jer pesimisti nisu sposobni za dobre i velike stvari", rekao je Dino Merlin za Sarajevo-x.com.

Velika očekivanja

Proslavljeni bh. košarkaš Nenad Marković kaže da je ova godina bila jedna od najgorih poslije rata.

"Uh... Generalno, godina je bila loša i to se osjeti po raspoloženju među ljudima. U svim segmentima života se vidi da ljudi teško žive. Gora je bila nego godina prije", kaže Marković za naš portal.

Za 2012. godinu očekuje da bude puno bolja, te da se uspostavi državna vlast.

"Očekujem da se poprave penzije i sve te stvari koje su za običnog čovjeka velike. Što se ličnog života tiče, očekujemo prinovu u porodici, tako da smo fokusirani samo na to", otkrio je popularni Neno.

Za političara Mladena Ivanića 2011. je bila izuzetno teška.

"Iduća će biti još teža, i politički i ekonomski, zbog nepostojanja minimalne saglasnosti šta u Bosni i Hercegovini uraditi", prognozirao je Ivanić.

Za književnicu Indiru Kučuk-Sorguč godina koja je iza nas je bila izuzetno uspješna.

"Prezadovoljna sam načinom na koji sam realizovala projekte, emocijama koje smo moji prijatelji i ja dobili od publike na predstavi 'Ja, mahaluša'. Vjerujem da ćemo svi skupa u narednoj pronaći modus življenja", nada se Kučuk-Sorguč.

Za Faruka Šehića, pjesnika, esejistu i publicistu, 2011. je bila najgora poslijeratna godina.

"Mislim da će naredna biti još gora, u svakom smislu", kazao je Faruk.

Da je ova godina bila izuzetno teška slaže se i Edin Zubčević, direktor Jazz Festa u Sarajevu.

"Ove godine Jazz Fest je doživio svoje 15. izdanje i svi smo u organizaciji festivala ponosni što smo doživjeli, za bosanskohercegovačke uslove, tako duboku starost. Nažalost, ova godina je na političkom planu bila puno gora nego naprimjer 1996. godina. Političari nisu pokazali nikakvu volju da društvene prilike učine boljima, a glasači odnosno građani naše zemlje pokazali su nemoć da utiču na prilike prakticirajući različite verbalne aktivnosti i demonstrirajući potpunu pasivnost kada su konkretne stvari u pitanju", rekao je Zubčević za naš portal.

Veliki planovi

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić opisuje 2011. kao turbulentnu, ali i uspješnu.

"S obzirom na to da moj lični život nije i ne bi trebao biti zanimljiv nikome, sve dok sam ministar napravit ću kratko podsjećanje na sve što smo uradili u ovoj godini. Dakle, uveli smo red u JU Djeca Sarajeva, izborom članova Upravnog i Nadzornog odbora, i uskoro ćemo imati direktora na puni mandat te će od 1. januara 2012. ta javna ustanova poslovati preko trezora. Izmijenjen je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, predviđena eksterna matura, regulisan status vjeronauke, odlučivanje roditelja podignuto na viši nivo, izmijenjen način izbora direktora...", objašnjava Suljagić te se nada kako će u 2012. imati korektne odnose sa koalicionim partnerom.

"U 2012. godini, osim navedenog, očekuje nas i zaista velika i teška borba za očuvanje sadašnjeg nivoa prava uposlenih u javnom obrazovanju, koje pozivam da se Ministarstvu pridruže u borbi za ujednačenu politiku plaćanja u Kantonu Sarajevo, jer je, uz dužno poštovanje, nedopustivo da 'srednjoškolac' u Vodovodu ima veću platu od nastavnika u našim školama", dodao je ministar Suljagić te svim građanima i građankama BiH poželio sretnu i uspješnu novu godinu.

Za muzičara Damira Imamovića 2011. je bila dosta dobra.

"Svirao sam dosta meni važnih koncerata: u januaru amsterdamski Concertgebouw sa Bojanom Z, Ericom Vloeimansom i Bacharom Khalifeom, na proljeće u BKC-u u Sarajevu sa Jadrankom Stojaković, kao i na solo nastupu na ljubljanskoj Drugoj godbi, a prije nekoliko dana imao sam solo nastup u Domu omladine u Beogradu. Izašao mi je drugi solo album 'Svrzina kuća'...", nabraja Damir te dodaje kako je u 2011. prvi put uradio i muziku za dvije predstave, gostovao na koncertima kolega i prijatelja, među kojima je i Rade Šerbedžija.

"Od naredne godine očekujem mnogo na poslovnom planu, kako produkcijski, tako i koncertno", kazao je Damir Imamović.