Vlast troši 700 KM na sat
0

FOTO / Za mlade izdvajano kao za spajalice i flomastere

Piše: A. Panjeta
ALDI: "Ovako smo izabrali prije četiri godine, 3. oktobar je naša nova šansa" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
ALDI: "Ovako smo izabrali prije četiri godine, 3. oktobar je naša nova šansa" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Institucije BiH, entiteti i kantoni FBiH u protekle četiri godine "skršili" su 24 milijarde i 718 miliona maraka, od čega su na svoje plate i naknade potrošili 9 i pol milijardi maraka, što zajedno sa troškovima materijala i usluga iznosi 47,9 odsto ukupnih sredstava.

Pomenuti podatak dio je rezultata opsežne analize budžetske potrošnje za period 2006-2010. godina, koju je uradio monitoring tim ALDI BiH, uz podršku Centra civilnih inicijativa.

Dok su za protekle četiri godine političari za svoje plate izdvojili skoro 10 milijardi maraka, u istom periodu za politike zapošljavanja izdvojeno je 367 miliona KM, odnosno tek 1,5 odsto ukupnih budžetskih sredstava. Za poboljšanje položaja mladih izdvojeno je14 miliona KM, odnosno 0,05 odsto ukupnih budžetskih sredstava, dok je za ubrzanje procesa EU integracija izdvojen 31 milion KM, odnosno 0,1 odsto ukupnih budžetskih sredstava.

"Ukoliko pogledate podatke, vidjet ćete da su institucije imale na raspolaganju skoro šest milijardi maraka godišnje, što je pokazatelj da mi nismo toliko siromašna zemlja koliko se na prvi pogled čini, ali ako skoro polovina sredstava završi na finansiranju rada administracije, jasno je zbog čega imamo ovakvu situaciju", kazao je Dražen Simić, ekonomski analitičar i član monitoring tima.

Simić je dodao kako je globalna ekonomska kriza bila jako dobar izgovor predstavnicima vlasti za lošu situaciju u BiH.

"Mi smo pred bankrotom bili i prije dolaska globalne ekonomske krize. S druge strane, ako pogledate ovu analizu, vidjet ćete da je vlast na mlade izdvajala tek 0,05 odsto sredstava, što je u rangu sa izdvajanjima za flomastere i spajalice", kazao je Simić.

Kraćom analizom osnovnih podataka može se izračunati da su protekle četiri godine vlasti u BiH na svim nivoima trošile oko 700 maraka na sat!

Na pres-konferenciji predstavnici ALDI-a su istakli da "dobijeni rezultati jasno ukazuju da domaće vlasti nisu ispunile obećanja data prihvatanjem Građanske platforme, te da su nastavile sa praksom finansiranja socioekonomskih politika na neefikasan, nepravedan i neodrživ način, koji je doveo do toga da su svojim nemarom ugrozili ukupnu finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine".

"Posljedice rada vlasti u mandatnom periodu će sigurno biti ogromno breme novim vlastima nakon oktobarskih izbora, koja će, ukoliko želi osigurati napredak, morati napraviti radikalne promjene u strukturi javne potrošnje ili će nastaviti sa dosadašnjom praksom, dovodeći u još neizvjesniju finansijsku situaciju u budućnosti", kazali su iz ALDI-a te građanima uputili jasnu poruku:

"Ovako smo izabrali prije četiri godine. Treći oktobar je naša nova šansa. Izađite na izbore!"