Alarmantno
258

Za mjesec i po Republiku Srpsku napustila 53 doktora medicine

FENA
Republiku Srpsku (RS) su od decembra prošle godine do danas napustila su 53 ljekara specijalista tvrdi Miodrag Femić, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine u RS.

"Dosad je ukupno otišlo 11,2 posto ljekara od ukupnog broja medicinskih radnika koji su otišli iz RS-a", rekao je Femić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odlazak kadra i loš materijalni status zdravstvenih radnika u RS-u je, kaže, jedan od razloga da strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS-u krenu u pripreme za generalni štrajk, u skladu sa zakonom, iako se nada da do toga neće doći i da će Vlada i resorno ministarstvo pristati na pregovore o povećanju plaća za 25 posto.

"Štrajk može samo odložiti to da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a krene u pregovore o povećanju plaća i da do toga dođe", rekao je Femić ističući da dosad s njima niko nije pregovarao, iako su upozoravali da zdravstveni radnici u RS-u više nisu u stanju da pruže pacijentima kompletnu zdravstvenu uslugu, u skladu s zakonom.

Za to, navodi, nema dovoljno sredstava, zdravstvenih radnika, materijala i adekvatnih uslova za rad.

"Ovaj sistem opstaje na herojstvu i mazohizmu zdravstvenih radnika, koji nesebičnim angažmanom pokušavaju da riješe sve probleme", ustvrdio je Femić

Ponovio je stav da je Strukovni sindikati doktora medicine u RS-u reprezentativan sindikat.