Mostar
1

Za mjesec dana izdato 156.974 izvoda iz matične knjige rođenih

FENA
Tokom proteklih mjesec dana Gradska uprava Mostar te šest područnih ureda izdali su 156. 974 elektronskih izvoda o osobama iz matične knjige rođenih, dok je do sada u elektronske baze uneseno novih 222.682 podataka, saopćeno je iz te uprave.

Iz Službe za opću upravu i gradska područja ističu kako je povećan broj zahtjeva stranaka za izdavanjem izvoda u svrhe prijave poreznih kartica, kao i zahtjeva za utvrđivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć u cilju rješavanja stambenih potreba demobilisanih boraca.

Najčešći uzrok gužvi u područnim uredima, u matičnoj službi i ovjeri dokumenata stvoreni su, kako se navodi, zbog izdavanja izvoda osobama starijeg godišta.

"Naime, u elektronske baze matičnih knjiga Gradska uprava Mostar unijela je podatke do 1967. godine, dok se rodni listovi osobama starijim od tog godišta moraju provjeravati i izdavati iz matičnih knjiga.

Kroz projekat GAP 2 u periodu 2008.-2010. Grad Mostar će učestvovati u nastavku programa kojim se unapređuju usluge građanima i to na području :unapređenje kapaciteta za razmjenu matičnih podataka, kao i umrežavanje mjesnih ureda sa Centrom za usluge građanima", stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Gradske uprave Mostar.