BiH
6

Za Medinu sutra polijeće prvi avion s bh. hadžijama

FENA
Prvi avion s bh. hadžijama trebao bi poletjeti sutra sa Sarajevskog aerodroma za Medinu u 22.50 sati.

U gotovo svim džematima u Bosni i Hercegovini su proučene ikrar dove, te svečani ispraćaji za 1.411 vjernika koji će ove godine obaviti 5. svetu dužnost obred hadža.

Ikrar dova je proučena i u džematu Sarač Ismailove džamije na Mejtašu, a prigodno predavanje su održali prof. Kenan ef. Musić i dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Musić je kazao da svaki vjernik, musliman, u srcu priželjkuje da obavi hadž, te da je zapravo obaveza svih muslimana da obave hadž. Podsjetio je na riječi Muhammeda a.s. koji je kazao da "onaj ko je mogao najvoljenijem Allahu otići, ko je bio u mogućnosti a nije obavio hadž, svejedno je kako je umro, kao kršćanin, medžlusija ili kao židov“.

"Naš odnos se prema Allahu dž.š pokazuje kroz naš odnos prema časnoj K'abi. Blago li onim očima koje su suzu pustile kada su K'abu ugledale. Zato će na hadž krenuti ona osoba koja je vezana za džamiju, čije je srce vezano za K'abu", rekao je Musić.

Efendija Dautović čestitao je hadžijama, te kazao da je odlazak na hadž radost, a ikrar dove su radost za džamije, porodice.

"U našim kućama uče se ikrar dove za odlazak na hadž. Svako se raduje a posebno onaj ko ide, ali je radost i u našim porodicama, mahalama, džematima, u našoj BiH. To je najljepša radost koju imamo zato što ispraćamo Allahove goste iz naše BiH. Ispraćali smo ih stalno, i u toku rata, nastavljamo danas, a ako Bog da tako će biti do sudnjeg dana", naglasio je Dautović.

Mediha Fočo iz Sarajeva ove godine obavlja hadž. Za nju je hadž kruna dugogodišnjeg truda, napora, izgradnje samoga sebe, da je njen život bio pokušaj da spozna samu sebe, te da je spoznala kako je "sve što je Allah dž.š naredio samo za čovjekovo dobro, bez sumnje, a sve što je zabranio i to je za dobro čovjeka“.

Naglašava da je suvišno i pitati kako se osjeća sada kada treba otići na najsvetije mjesto na svijetu, "jer biti Allahov gost je najveća čast i samo je Allah dž.š. dostojan naše ljubavi“.

"U dovama ću se sjećati našeg džemata, naših šehida, naših najdražih, Bosne i Hercegovine. Hadž je i mjesto gdje se godišnje okupljaju muslimani svijeta, a zajedništvo je ono čemu mi trebamo težiti. Te prividne razlike na takvom mjestu postaju minorne, svi smo obučeni u istoj, bijeloj odjeći, ihramima, ne primijete se razlike između bogatih i siromašnih", rekla je u izjavi za Fenu Fočo.