|

Za lakše upravljanje podacima o nestalim osobama: Donirana oprema Institutu za nestale BiH

Za lakše upravljanje podacima o nestalim osobama: Donirana oprema Institutu za nestale BiH
0
A
Anadolija
18.12.2015. u 14:46
0
komentara
0

dijeljenja
Za lakše upravljanje podacima o nestalim osobama: Donirana oprema Institutu za nestale BiH Foto: Arhiv/klix.ba
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine primio je danas donaciju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK) u vidu novog servera sa pratećom informatičkom opremom.
Donirana oprema će značajno unaprijediti upravljanje Centralnom evidencijom nestalih osoba u Bosni i Hercegovini (CEN), s obzirom da  kapacitet dosadašnjeg servera nije dovoljan za pohranjivanje i redovno ažuriranje svih elektronskih podataka o nestalim osobama, navode iz Instituta za nestale osobe BiH.

Primopredaji opreme su prisustvovali članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici delegacije MKCK u Sarajevu.

"Današnja donacija je izraz trajne podrške koju institut dobija od strane MKCK i koju izuzetno cijenimo", kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta Marko Jurišić.

"MKCK će nastaviti da prati i podržava proces traženja nestalih osoba. Pozivamo sve nadležne institucije da pojačaju napore i daju svoj doprinos rješavanja ovog važnog pitanja", dodao je Željko Filipović, šef Delegacije MKCK u Sarajevu.

Vrijednost donirane opreme i operativnog sistema iznosi oko 15.000 konvertibilnih maraka.

Centralna evidencija nestalih osoba u Bosni i Hercegovini formirana je na osnovu podataka prikupljenih iz 13 različitih domaćih i međunarodnih baza podataka, od kojih je baza podataka MKCK jedna od četiri primarne. MKCK je doprinio uspostavljanju CEN-a BiH tako što je predao prikupljene podatke o nestalim osobama, okolnostima nestanka, kao i tražiteljima. CEN sadrži podatke o ukupno 34.964 nestalih osoba, od čega se za 7.000 osoba još uvijek traga.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.