BiH
0

Za lakše upravljanje podacima o nestalim osobama: Donirana oprema Institutu za nestale BiH

Anadolija
Foto: Arhiv/klix.ba
Foto: Arhiv/klix.ba
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine primio je danas donaciju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK) u vidu novog servera sa pratećom informatičkom opremom.

Donirana oprema će značajno unaprijediti upravljanje Centralnom evidencijom nestalih osoba u Bosni i Hercegovini (CEN), s obzirom da  kapacitet dosadašnjeg servera nije dovoljan za pohranjivanje i redovno ažuriranje svih elektronskih podataka o nestalim osobama, navode iz Instituta za nestale osobe BiH.

Primopredaji opreme su prisustvovali članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici delegacije MKCK u Sarajevu.

"Današnja donacija je izraz trajne podrške koju institut dobija od strane MKCK i koju izuzetno cijenimo", kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta Marko Jurišić.

"MKCK će nastaviti da prati i podržava proces traženja nestalih osoba. Pozivamo sve nadležne institucije da pojačaju napore i daju svoj doprinos rješavanja ovog važnog pitanja", dodao je Željko Filipović, šef Delegacije MKCK u Sarajevu.

Vrijednost donirane opreme i operativnog sistema iznosi oko 15.000 konvertibilnih maraka.

Centralna evidencija nestalih osoba u Bosni i Hercegovini formirana je na osnovu podataka prikupljenih iz 13 različitih domaćih i međunarodnih baza podataka, od kojih je baza podataka MKCK jedna od četiri primarne. MKCK je doprinio uspostavljanju CEN-a BiH tako što je predao prikupljene podatke o nestalim osobama, okolnostima nestanka, kao i tražiteljima. CEN sadrži podatke o ukupno 34.964 nestalih osoba, od čega se za 7.000 osoba još uvijek traga.