BiH
0

Za konferenciju u Beču pripremljen materijal sa projektima u oblasti transporta i energetike

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo je materijal sa kojim će nastupiti delegacija BiH na Konferenciji zemalja zapadnog Balkana u Beču, 26. i 27. augusta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na konferenciji za novinare nakon sjednice kazao je da je materijal podijeljen u dva seta koji su vezani za projekte u oblasti transporta i energetike.

Naveo je da će u oblasti transporta biti predstavljena dva projekta koji su već dogovoreni za ovu godinu - most na dionici autoputa Vc na relaciji Svilaj - Odžak i most na dionici autoputa Banja Luka - Gradiška.

Za most između Svilaja i Odžaka, koji će biti dug 660 metara, BiH će dobiti 22 miliona eura, a ukupna investicija procijenjena je na 109 miliona eura.

Okvirno vrijeme za realizaciju ovog projekta je od sredine 2016. do kraja 2017. godine i on će biti rađen zajedno sa Hrvatskom.

Za izgradnju mosta na autoputu Banjaluka - Gradiška BiH će dobiti grant od 6,8 miliona eura od ukupno procijenjenih 34 miliona eura potrebnih za realizaciju projekta.

Izgradnja mosta planirano je da počne 2017, te da bude završena do kraja 2018. godine.

Za oba ova projekta postoji pisana saglasnost i BiH i Hrvatske i oni bi trebalo da u potpunosti budu potvrđeni na bečkoj konferenciji.

BiH će u oblasti transporta predložiti i projekat izgradnje dijela Jadransko-jonskog puta kroz BiH u dužini od 117 kilometara.

Kako je kazao Zvizdić, riječ je o veoma prihvatljivoj cijeni izgradnje tog puta i prihvatljivim rokovima izgradnje od dvije godine.

"Imamo definisane dvije spojne tačke sa Hrvatskom i Crnom Gorom. Put bi se u dužini od 21 kilometra preklapao sa autoputem Vc što bi značajno smanjilo troškove izgradnje. Za ovaj projekat tražićemo odmah oko 14 miliona eura za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izradu potrebnih studija zaštite okoliša, kako bi bili spremni da u 2016. ili 2017. budemo spremni da krenemo sa realizacijom ovog za BiH izuzetno važnog projekta, koji je jednakog stepena važnosti kao i autoput na koridoru Vc", kazao je Zvizdić.

Dodao je da bi izgradnjom ova dva autoputa BiH bila izvanredno regionalno i infrastrukturno povezana.

Po njegovim riječima, ostali projekti koji su vezani za transport su iz osnovne mreže - tri dionice autoputa Odžak - Doboj Jug, Tarčin - Konjic i Mostar- Sjever Počitelj u ukupnom iznosu od 1,1 milijardi eura.

Također, tu je i obnova željeznice na koridoru Vc na relaciji Sarajevo - Podlugovi sa zahtjevom da bude finansirano sa 23 miliona eura, daljnja realizacija razvoja Master plana razvoja aerodroma u iznosu od 35 miliona eura, rehabilitacija plovnog puta Save u iznosu od 21 miliona eura i izgradnja i proširenje Luke Brčko u iznosu od 20 miliona eura.

"Tako bi ostalih pet projekata iz osnovne mreže imali ukupnu vrijednost koju mi tražimo da bude finansirana do 2023., a završena do 2030. godine 1,25 milijardi eura", kazao je Zvizdić dodajući da će dio sredstava BiH dobiti kao grant, dio za daljnju pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a dio su krediti pod izuzetno povoljnim uslovima.

Drugi set materijala, kako je dodao, vezan je za energetske projekte. Tu će se insistirati, odnosno predložiti dva projekta. Prvi je 400 kilovoltni dalekovod u dužini od 122 kilometra koji povezuje Srbiju, BiH i Crnu Goru. On treba da bude izgrađen u periodu 2017., odnosno 2018. do 2023. godine. Ukupna vrijednost tog projekta je 66 miliona eura, od čega zbog najveće dužine koja prolazi kroz Srbiju, na tu državu otpada 47 miliona, a na BiH i Crnu Goru po oko devet miliona eura.

Projekt znači interkonekciju BiH sa Srbijom i dalje sa Rumunijom, Bugarskom i svim drugim elektrodistributivnom mrežama.

"Drugi projekt koji je izuzetno važan u energetskom smislu jeste jadransko-jonski gasovod. Mi tražimo da u skladu sa ranije potpisanim sporazumima jadransko-jonski gasovod tranzitno prolazi kroz BiH i to je suština i najvažniji dio našeg zahtjeva", kazao je Zvizdić.