{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Jelića Dan državnosti BiH je "nepostojeći praznik"

F
25.11.2006. u 13:01
0
1
Za Jelića Dan državnosti BiH je "nepostojeći praznik"
0
Za Jelića Dan državnosti BiH je "nepostojeći praznik"
Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milana Jelića danas je saopćeno da "25. novembar nije za RS Dan državnosti BiH, već jeste i jedino može biti praznik samo jednog entiteta – Federacije BiH".
Ističe se da niti Ustavom niti zakonom, niti parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta, u njenom postdejtonskom desetogodišnjem postojanju, BiH nije ustanovila niti jedan zajednički državni praznik.

Obilježavanjem pod okriljem najviših državnih organa, kako se navodi u saopćenju, nepostojećeg praznika državnosti, ponovo je na djelu "obezvređivanje ustavno-pravne konstitucije BiH".

"Za RS, 25.novembar je samo istorijski datum ranije socijalističke federativne jedinice BiH u okviru jugoslovenske zajednice", ističe se u saopćenju entitetskog predsjednika i dodaje da se i ovog puta najdirektnije krši Ustav BiH prema kojem je ona država dva ravnopravna i "jedinstvena" entiteta.

BiH svoje postojanje, kako se kaže u saopćenju, kao država mora zasnivati po međunarodnom pravu i s unutrašnjom strukturom koju njen Ustav uspostavlja, a koja je bez legitiminih predstavnika srpskog naroda izmjenjena u odnosu na raniju, samoproglašenju Republiku BiH.

"Posebno nas iznenađuju čestike i poruke predstavnika drugih država, OHR-a i međunarodnih organizcaija upućene predstavnicima državnih organa u BiH povodom obilježavanja nepostojećeg Dana državnosti", navodi se u saopćenju predsjednika RS-a Milana Jelića.

"Tako i čestitika koju je uputila britanska kraljica Elizabeta II jeste najgrublji izraz nepoštovanja organizacije, unutrašnje strukture, integriteta i suverentiteta BiH", navodi se u saopćenju.

Ovakvi odnosi, navodi se dalje, predstavnika međunarodne zajednice i zvaničnih državnih organa BiH najdirektnije ugrožavaju nastojanje RS-a da izgađuje povjerenje, iskrenost i spremnost na dijalog i toleranciju među konstitutivnim narodima i građanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: