Pomoć građanima
73

Za jednokratne socijalne pomoći Općina Centar izdvojila 100.000 KM

Klix.ba
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem godinama pokazuje senzibilitet prema osobama u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene porodice.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu osigurano je 100.000 maraka, a takvu praksu će se nastaviti i ubuduće.

Sredstva s ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegle i raseljene osobe, u skladu s utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

Ova vrsta jednokratnih novčanih pomoći izdvaja se za osnovne egzistencijalne potrebe kao što su kupovina hrane, odjeće, ogrjeva i slično, a dodjeljuje se na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći osobama u stanju socijalne potrebe.

"Tokom cijele kalendarske godine moguće je podnijeti zahtjev na Protokol Općine Centar i na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći osobama u stanju socijalne potrebe, moguće je odobriti samo jednom godišnje isplatu jednokratne socijalne pomoći. Uz zaprimljeni zahtjev naši socijalni radnici obavljaju terensku posjetu na adresu korisnika gdje ličnim uvidom konstatujemo konkretne uslove života podnosioca zahtjeva. Visinu odobrene pomoći određujemo na osnovu kompletnog stanja u porodici (broja članova domaćinstva, uvjeta stanovanja, bolesti, invalidnosti, starosne dobi, radne sposobnosti...). Za sve odobrene zahtjeve, u skladu s pomenutim pravilnikom, na adresu stanovanja bit će dostavljeni zaključci o isplati sredstava zajedno s primjerkom uplatnice kao dokazom da su sredstva uplaćena na račun podnosioca zahtjeva. Zakonski rok za završetak predmeta od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana", ističu iz Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegle i raseljene osobe Općine Centar.

Pravo na jednokratne novčane pomoći imaju osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe s posebnim potrebama i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do dobi od 25 godina, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu, kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stare, bolesne i iznemogle osobe u dobi preko 65 godina čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno...

Prema navedenom pravilniku, za domaćinstva do dva člana odobrava se iznos od 200 KM, do četiri člana do 300 KM, a ukoliko domaćinstvo ima više od četiri člana onda taj iznos pomoći može biti do 350 KM.