Podrška EBRD-a
434

Za javni prijevoz u Sarajevu 20 miliona eura, dio novca namijenjen za nove tramvaje

B. T.
Šteta i Forto potpisali dokument
Šteta i Forto potpisali dokument
U Vladi Kantona Sarajevo potpisano je mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz. Projekt vrijednost 20 miliona eura će finansirati EBRD. Novac će, između ostalog, biti korišten i za nabavku tramvaja.

Mandatno pismo potpisali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuella Naessl, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz KS, ali i priprema "Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4“.

Ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka. Pored toga, projektom je predviđeno i restruktuiranje radne snage u KJKP “Gras”.

Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.

Tok saobraćaja bit će 30 posto brži

"Kada je riječ o adaptivnom upravljanju saobraćajem, svrha projekta je savremeni sistem za upravljanje i nadzor saobraćaja. Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30 posto brži na već postojećim saobraćajnicama", rekao je ministar Šteta.

Projektom je također planirana nabavka dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima.

"Dio projekta je i restruktuiranje GRAS-a i zbrinjavanje viška uposlenih", istakao je ministar Šteta.

Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.

"Sretan sam da nastavljamo započete aktivnosti vezane za projekte sa EBRD-om koji se tiču javnog prevoza. Ovaj projekt je još jedan od značajnih dugoročnih projekata Vlade KS koji će omogućiti kvalitetniji i bolji javni prevoz", rekao je premijer Forto.

Šefica EBRD-a u BiH Manuella Naessl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.

Smanjiti gužve na raskrsnicama

"Danas smo potpisali mandatno pismo za pripremu narednog projekta ulaganja u e-mobilnost. Kroz Projekt bi se finansirao adaptivni sistem upravljanja saobraćajem koji će smanjiti prometne gužve na raskrsnicama duž dviju glavnih gradskih ulica istok-zapad, a također ćemo podržati i reorganizaciju javnog prijevoza, te kupnju dodatnih novih, učinkovitih tramvaja. Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Ovim projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa", rekla je Naessl.

Podsjećamo, u prethodnom periodu započeta je realizacija velikog broja projekata vezanih za saobraćaj omogućenih od strane EBRD-a, sa kojim će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti saradnju i u budućnosti, navode iz Služba za protokol i press KS.