|

Za izgubljene sporove BiH za šest godina platila 14,6 miliona KM

Za izgubljene sporove BiH za šest godina platila 14,6 miliona KM
6
S
SRNA
26.1.2015. u 13:42
12
komentara
6

dijeljenja
Za izgubljene sporove BiH za šest godina platila 14,6 miliona KM Foto: Ilustracija
Institucije BiH su za izgubljene sudske sporove u periodu od 2008. do 2013. platile 14,6 miliona KM, pri čemu je vidljiva tendencija porasta izgubljenih sporova i godišnjih izdataka iz budžeta BiH za ove svrhe, nalazi su Kancelarije za reviziju institucija BiH.
Godišnji izdaci institucija BiH za izgubljene sudske presude za navedenih šest godina porasli su sa 1,2 miliona, koliko su iznosili 2008. godine, na 3,58 miliona 2013. godine.

Najveći broj, od 313 izgubljenih parničnih predmeta u periodu od 2008. do 2013. godine, odnosi se na sporove u vezi sa radnim odnosom – 219.

Od ukupnog broja izgubljenih predmeta, skoro 70 posto izgubile su Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Izgubljeni sporovi u navedenom periodu najviše su koštali Ministarstvo odbrane - 1,4 miliona KM.

Samo zbog nepravovremene realizacije sudskih presuda institucije BiH su od 2008. do 2013. platile oko 700 hiljada KM.

Kancelarija za reviziju institucija BiH nakon provedene revizije učinka o temi "Izdaci za sudske sporove" došla je do zaključka da sporovi ukazuju na greške, loše prakse i slabosti sistema izvršne vlasti, te da nepravovremeno preduzete korektivne mjere dovode do ponavljanja sudskih sporova i dodatnih izdataka.

Povećanje rasta izdataka za sudske sporove utiče na budžetsku ravnotežu i negativno se odražava na finansiranje institucija BiH, upozorava Kancelarija za reviziju.

Kancelarija za reviziju traži od institucija BiH da kritički analiziraju svoje prakse u oblastima u kojima se javljaju sporovi i da, ukoliko utvrde propuste, preduzmu korektivne mjere i koriste mogućnost mirnog rješavanja sporova.

Navedeni izvještaj na dnevnom je redu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane su za sutra u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...