{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za i protiv zaduženja prema MMF-u

S
15.7.2009. u 21:38
0
1
Za i protiv zaduženja prema MMF-u
0
Za i protiv zaduženja prema MMF-u
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je večeras u toku rasprave o odluci o prihvatanju zaduženja prema Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ po stendbaj aranžmanu na kreditnoj osnovi, u iznosu do 400.000.000 evra, što je jedna trećina od ukupno 1.200. 000.000 eura koliko je odobreno za BiH.
Rasprava o ovoj tački dnevnog reda biće nastavljena sutra na sjednici koja zakazana za 10.00 časova.

Obrazlažući navedenu odluku, ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da su sredstva kredita namijenjena za podršku budžetima u RS i BiH radi ublažavanja efekata svjetske ekonomske krize, očuvanja kontinuiteta aranžmana valutnog odbora, uz istovremeno usvajanje politika za rješavanje fiskalnog debalansa i jačanje finansijskog sektora.

"Doznačavanje sredstava odobrenih ovim aranžmanom uslovljeno je ispunjavanjem obaveza entiteta sadržanih u pismu namjere kojim je prezentovan ekonomski program zemlje sa konkretnim obavezama i ciljevima entiteta", rekao je Džombić.

On je dodao da je Vlada RS u procesu pregovora sa MMF-om ponudila paket ušteda u ukupnom iznosu od 146.000.000 KM i to u budžetu RS u iznosu od 66.000.000 KM, budžetu opština 25.000.000 KM i budžetima fondova od 55.000.000 KM.

Džombić je naglasio da su uslovi pod kojima je MMF odobrio treći po redu aranžman za BiH - rok otplate na pet godina, period odgode tri godine, svaka tranša da se otplaćuje u osam jednakih kvartalnih rata nakon isteka grejs perioda, sa promjenljivom kamatnom stopom koju određuje MMF i koja trenutno iznosi 1,45 odsto godišnje.

"Sredstva kredita doznačiće se budžetu RS u periodu od tri godine u tranšama, a svaka tranša biće utvrđena i doznačena naknadno nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa", rekao je Džombić.

Prema ovoj odluci, uslov za povlačenje prve tranše za Srpsku je da Vlada RS usvoji rebalansa budžeta za ovu godinu, te njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru.

U toku rasprave poslanik SDS-a Lazo Marić rekao je da je najvažnije pitanje, i kod zaduživanja kod MMF-a i kada je riječ o rebalansu budžeta RS za ovu godinu, ekonomska situacija u RS i predložio da Narodna skupština na sjednici zatvorenoj za javnost ozbiljno razmotri stvarno stanje u privredi.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović smatra da je dokument Ekonomska politika RS za 2009. godinu danas "star, bajat i neistinit".

Borenović je zamjerio izvršnoj vlasti što ne informiše narodne poslanike o stvarnom makroekonomskom stanju, navodeći da će o tome morati redovno da izvještava MMF.

Nezavisni poslanik Dragan Mikerević rekao je da podržava usvajanje ove odluke, prvenstveno zbog jačanja finansijske discipline u RS.

Nezavisni poslanik Vojislav Gligić rekao je da je upitna realizacija aranžmana sa MMF-om, prvenstveno zbog teške situacije u kojoj se nalazi Federacija BiH, a što će se odraziti i na RS.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je da zaduženje prema MMF-u nije dobro, jer bi se u suprotnom Slovenija ili mnoge druge zemlje davno zadužila kod MMF-a prije BiH.

"Potpuno je pogrešan pristup da se iz krize i bijede izvlačimo novim zaduženjem", rekao je Mihajlica.

Poslanik SNSD-a Perica Rajčević rekao je da je pad prihoda evidentan u svim zemljama svijeta i da je zaduživanje jedana od načina da se to nadomjesti. On smatra da je stendbaj aranžman u ovom trenutku pravo rješenje za RS i BiH.

Uvodno izlaganje o odluci o prihvatanju zaduženja prema MMF-u po stend-baj aranžmanu ministar finansija RS Džombić održao je u danas prije podne, a njegovo izlaganje bojkotovali su poslanici SDS-a, PDP-a i SRS RS napustivši skupštinsku salu. Rasprava o ovoj tački dnevnog reda odgođena je za danas nakon 17.00 sati.

U popodnevnom dijelu rasprava o ovoj odluci trajala je više od dva sata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: