Valentin Inzko
0

"Za huškačku retoriku nema mjesta u Evropi"

FENA
Međunarodna zajednica već tri godine želi zatvoriti OHR i transformirati ga u ured specijalnog predstavnika Evropske unije, ali bh. političari moraju kreirati pozitivnu atmosferu koja će omogućiti tu odluku, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon susreta s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggerom.

Iako neki političari javno govore da su za zatvaranje OHR-a, oni ustvari čine sve da OHR i dalje postoji, ocijenio je Inzko.

Dalje je upozorio, komentirajući izjave u kojima se aludira na suverenitet BiH, da OHR ne može biti zatvoren ako situacija nije stabilna, a dodao je da postoji mogućnost da je cilj takvih izjava da se skrene pažnja s ličnih problema.

  • Za huškačku retoriku nema mjesta u Evropi, naglasio je Inzko.

Iako nije imao tačan transkript izjave ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića Washington Postu, u kojem je šef srpske diplomatije nazvao BiH protektoratom, Inzko je podsjetio da je i Srbija jedna od potpisnica Daytona i da se sada nešto ne može prebacivati.

  • BiH ima status kakav je dogovorila međunarodna zajednica i promjena tog statusa može biti samo u takvim dogovorima, rekao je on.

Pojasnio je da nije koristio bonske ovlasti da bi zaustavio podjelu sredstava od sukcesije bez učešća državnog nivoa i Brčko Distrikta, nego da je podsjetio Vijeće ministara na raniju odluku. A ako su tačne informacije da su RS i FBiH nastavile takvu podjelu, Inzko je najavio da će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Nikolom Špirićem nakon njegovog povratka iz Washingtona i razgovarati o ovom pitanju.

Kada su u pitanju razgovori s austrijskim ministrom vanjskih poslova Spindeleggerom, Inzko je naglasio da je BiH danas važan partner za Austriju, koja je u našu zemlju uložila više od 1,5 milijardi eura.

Inzko je rekao da BiH svoje obaveze prema evropskom putu treba uzeti ozbiljno, a o tome da Evropa ozbiljno shvata BiH svjedoči prošlosedmična posjeta evropske ministarske trojke i ministra Spindeleggera.

Razgovarano je i o ustavnim reformama, koje bi BiH trebala provesti na svom evropskom putu.

Šef austrijske diplomatije je rekao da je ova posjeta bila prilika da razgovara s bh. zvaničnicima, ali i da izrazi Inzku nedvojbenu podršku.

Spindelegger je siguran da će Inzko učiniti sve da se riješe slabe tačke u BiH i ostvari napredak.

  • Austrija vidi BiH kao susjednu i prijateljsku zemlju i želimo nastaviti našu pomoć evropskom putu BiH. Želimo da intenzitet približavanja BiH Evropskoj uniji pojača i da to pomognemo našim aktivnostima, rekao je ministar Spindelegger.