Oprez
65

Za Hercegovinu danas izdat crveni meteoalarm, sutra ekstremne vrućine u većem dijelu BiH

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za području Hercegovine danas je izdato upozorenje na ekstremne vremenske uvjete - crveni meteoalarm. Temperature u Mostaru i Trebinju kretat će se između 38 i 41 stepen celzija.

U ostatku zemlje i danas je na snazi narandžasto upozorenje. Temperature će se kretati do 38 stepeni celzija.

Za srijedu je na snazi crveni meteoalarm za veći dio BiH. Ekstremno visoke temperature očekuju se u USK, Tuzlanskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu, Banjalučkoj regiji te Hercegovini. Temperature će se kretati do 39 stepeni celzija. U ostalim dijelovima BiH je na snazi narandžasti meteoalarm i temperature će se kretati između 35 i 37 stepeni.

Meteoalarm za danas
Meteoalarm za danas

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda i AccuWeathera, ovako visoke temperature očekuju nas do kraja sedmice.

Ukoliko planirate putovanja, savjetuje se da krenete ranije ujutro ili u kasnim poslijepodnevnim satima, a ukoliko morate putovati tokom dana pravite pauze na svakih 100 kilometara.

Meteoalarm za sutra
Meteoalarm za sutra

Hroničnim bolesnicima i starijim osobama se savjetuje da ne izlaze vani u periodu od 11 do 17 sati te da koriste redovnu terapiju. Ostalim građanima se savjetuje da unose što više tečnosti i da se, ukoliko moraju izaći u ovom periodu, adekvatno obuku i zaštite glavu i kožu.