Suđenje Novaku Đukiću
0

Za granatiranje tuzlanske Kapije 25 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Nepravosnažnom presudom, Sud BiH proglasio je Novaka Đukića krivim za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine, te ga osudio na 25 godina dugotrajnog zatvora, javlja BIRN - Justice Report.

"Kazna mora biti neophodna i srazmjerna stepenu patnje žrtava. Ona odgovara okolnostima slučaja, te je dostatna da odražava društvenu osudu prema počinitelju zločina. Ova kazna treba da pokaže da se neće tolerisati zločini počinjeni tokom rata", kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sudsko vijeće smatra da je Tužilaštvo BiH dokazalo Đukićevu odgovornost po svim elementima krivičnog djela zločina protiv civilnog stanovništva koji je, smatra Sud, počinio "sa eventualnim umišljajem".

"Tužilaštvo je dokazalo da je Đukić bio komandant Taktičke grupe, što mu je u inkriminisano vrijeme omogućilo da naredi ispaljenje granate na Tuzlu. Vijeće smatra da je Tužilaštvo dokazalo da se događaj desio i na koji način, a Odbrana to nije dovela u pitanje", rekao je Samardžić.

Vijeće smatra kako je optužba uspjela "van razumne sumnje" dokazati da je Đukić kao komandant Taktičke grupe (TG) Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle iz topova 130 mm. Tom prilikom na tuzlanskoj Kapiji stradala je 71 osoba, a više od 150 je ranjeno.

Đukić je oslobođen druge tačke optužnice kojom ga Tužilaštvo tereti da je 28. maja 1995. godine također naredio granatiranje Tuzle kada je od posljedica pada više projektila na grad stradala jedna osoba, ranjeno njih nekoliko, te je načinjena veća materijalna šteta.

"Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo ovu tačku optužnice. O ovome je govorio jedan svjedok, koji je samo potvrdio da se to desilo. Sud nije imao na raspolaganju nijedan dokaz koji bi to doveo u vezu sa optuženim", objasnio je Samardžić.

U obrazloženju presude Samardžić se osvrnuo na nalaze vještaka balističara koje su Tužilaštvo i Odbrana saslušali tokom dokaznog postupka, a koji su se potom, na zahtjev Suda, suočili u sudnici.

"Nakon analize oba nalaza Vijeće je poklonilo vjeru vještaku Tužilaštva koji je uradio nalaz sa naučnog aspekta, te bio kategoričan i uvjerljiv. S druge strane, vještak Odbrane je iznio suprotno mišljenje, ali nije obrazložio na koji način je došao do tih zaključaka", pojasnio je Samardžić.

Odlukom Sudskog vijeća Đukiću je produžen pritvor koji može trajati do upućivanja na odsluženje kazne. Đukić se u pritvoru nalazi od novembra 2007. godine, a u izrečenu kaznu bit će mu uračunato i to vrijeme.

Izricanju presude prisustvovalo je 30-ak članova porodica žrtava, kao i neki svjedoci koji su i sami 25. maja 1995. godine povrijeđeni na Kapiji.