|

Za godinu dana 460 novih zaposlenih na budžetu FBiH

Za godinu dana 460 novih zaposlenih na budžetu FBiH
114
Klix.ba
10.3.2017. u 15:05
13
komentara
114

dijeljenja
Za godinu dana 460 novih zaposlenih na budžetu FBiH Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Umjesto najavljenog smanjenja troškova za plaće i broja zaposlenih u administraciji, Vlada Fadila Novalića u prethodnoj godini je postavila nove rekorde u obje kategorije, navodi se u analizi Istinomjera.
U svom ekspozeu, datom prije skoro dvije godine, premijer FBiH Fadil Novalić najavio je sljedeće:

"Prva mjera će biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru. Ova mjera će biti na snazi do daljnjeg, a intencija je da se prirodnim odlivom radne snage smanji broj zaposlenih, te da se i na ovaj način umanje troškovi po osnovu plata."

Prema analizi Istinomjera, iako je moratorij na zapošljavanje u Federaciji BiH zvanično bio na snazi i u protekloj godini, institucije koje se finansiraju iz entitetskog budžeta dobile su 461 novog uposlenika u 2016. godini. Ukupan broj zaposlenih u ovoj kategoriji tako se popeo na 7.360 i premašio čak i broj od 7.157 zaposlenih u 2011. godini. Ovo je ujedno i najveći skok u broju zaposlenih "na budžetu" zabilježen u prethodnih pet godina. Poređenja radi, u prethodnom mandatu broj zaposlenih porastao je 2011. godine za 132 osobe, a 2014. godine za skromnih 15 uposlenika.

Podatak o broju zaposlenih i visini budžetskih rashoda za plaće i naknade u 2016. godini dostupan je u dokumentu koji je izradila Agencija za državnu službu FBiH, "Sistem državne službe u Federaciji BiH: Izazovi i perspektive", koji je nedavno predstavljen Vladi FBiH i usvojen na njenoj 94. sjednici. Podaci o ostalim godinama preuzeti su iz revizorskih izvještaja o izvršenju budžeta FBiH.
Prema ovom dokumentu, zajedno sa brojem zaposlenih, proporcionalno su porasli i troškovi njihovih plaća i naknada, u približno identičnom omjeru, blizu 7 posto. Aktuelna Vlada FBiH i ovdje je uspjela nadmašiti prethodnu, jer su ostvareni troškovi, u visini od 217,5 miliona KM za plate i naknade budžetskih korisnika u 2016. godini, također veći nego u bilo kojoj godini prošlog mandata.

"To znači da je, u odnosu na 2015. godinu, za plaće i naknade u prošloj godini isplaćeno čak 14 miliona KM više iz federalnog budžeta. Obećanje premijera Novalića, da će uvođenjem moratorija biti smanjen broj zaposlenih u administraciji, kao i troškovi plaća i naknada iz budžeta, u prethodnoj godini je definitivno prekršeno", navode iz Istinomjera.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...