{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Za EU je neophodna efikasna javna uprava'

F
FENA
10.12.2008. u 18:39
0
0
'Za EU je neophodna efikasna javna uprava'
0
'Za EU je neophodna efikasna javna uprava'
Reforma javne uprave u kontekstu evropskih integracija tema je o kojoj će, u okviru druge sesije projekta "Parlament za Evropu“, sutra u Sarajevu raspravljati članovi državnog i entitetskih parlamenata u BiH, te Skupštine Distrikta Brčko, saopćeno je iz OHR-a.
"Parlament za Evropu“ ima za cilj da ključne aktere u procesu evropskih integracija informira o zahtjevima i standardima Evropske unije i da ih potakne da u parlamentima aktivno promovišu potrebne reforme.

"Efikasna javna uprava evropskih zemalja je zasnovana na kriterijima sposobnosti, depolitiziranosti, otvorenosti i transparentnosti. Veći kapacitet javne uprave je neophodan da bi omogućio BiH da apsorbira i preuzme značajne količine pravnog naslijeđa EU, ili njegova načela, u vlastito zakonodavstvo tokom pristupnog perioda, navodi se.

Iskustva Slovenije u ovom procesu parlamentarcima će prenijeti Gregor Virant, bivši ministar javne administracije u Vladi Republike Slovenije.

Na toj i nekoliko sličnih pozicija, Gregor Virant je radio na sveobuhvatnoj reformi javne uprave naslijeđene iz bivše Jugoslavije i njenom prilagođavanju standardima Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: