BiH
0

Za elektroenergetske objekte u Zenici 20,8 miliona KM

FENA
Zenica (Foto: Arhiv)
Zenica (Foto: Arhiv)
Na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona u nadležnosti Podružnice Elektrodistribucija Zenica, u prošloj godini JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo realizirala je investicije u vrijednosti od 20,8 miliona KM.

Izgrađeno je novih 52,6 km mreže i 32 transformatorske stanice. Rekonstruirano je 72,87 km elektrodistributivne mreže i 20 transformatorskih stanica, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

Najznačajniji projekt realiziran u Podružnici "Elektrodistribucija" Zenica u protekloj godini je uspostavljanje alternativnog napajanja električnom energijom područja općine Olovo iz pravca Ilijaša preko Nišićke visoravni, čime je riješen višegodišnji problem snabdijevanja električnom energijom područja općine Olovo u zimskim mjesecima.

Realizacijom ove investicije područje općine Olovo više ne ovisi od uspješnosti funkcioniranja dalekovoda iz pravca Kladnja, čiji je rad često bio uvjetovan vremenskim prilikama na planinskom prijevoju Karaula.

Projekt je realiziran saradnjom Podružnice Elektrodistribucija Sarajevo i Podružnice Elektrodistribucija Zenica.

Projekti JP Elektroprivreda d.d. - Sarajevo koji su u fazi realizacije Podružnice Elektrodistribucija Zenica su: Općina Zenica - izgradnja 20 kilovoltne kablovske mreža na području grada, Općina Zavidovići - sanacija devet niskonaponskih mreža dužine 12 km, Općina Maglaj - rekonstrukcija dalekovoda Donja Bočinja - Gornja Bočinja, Općina Tešanj - rekonstrukcija dionica dalekovoda Miljanovci i Mrkotić, Poslovna jedinica Busovača - Kiseljak - izgradnja primarnog podzemnog voda u dužini od devet km.

Uporedo s izgradnjom glavne gradske magistrale u Zenici (početak gradnje - mart 2012. godine), JP Elektroprivreda d.d. - Sarajevo planira uređenje kompletne elektrodistributivne mreže na trasi buduće magistrale, a koja se odnosi na djelimično izmještanje postojećih srednjonaponskih i niskonaponskih elektroenergetskih objekata iz trase buduće magistrale, te djelimičnu izgradnju podzemnih elektroenergetskih vodova koji će se graditi u sklopu magistrale.

Projekt će se realizirati sufinasiranjem JP EPBiH i Općine Zenica. Vrijednost investicije je 1. 470.000 KM.

JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo na ovaj način pruža podršku razvojnim planovima Općine Zenica. Ulaganjima u obnovu i izgradnju elektrodistributivne mreže osigurava se sigurnije i kvalitetnije snabdijevanje kvalitetnom električnom energijom, smanjenje tehničkih gubitaka te omogućuje povećanje broja korisnika naših usluga, navodi se u saopćenju JP EPBiH.