Državni službenik
39

Za Dragana Šojića zatražen pritvor, već ranije vršio pritisak na podređene

F. H.
Screenshot: ICTY
Screenshot: ICTY
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uputilo prijedlog Sudu BiH da se odredi mjera pritvora od 30 dana, Draganu Šojiću direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH koji se sumnjiči za djela visoke korupcije.
Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva jer osumnjičeni Dragan Šojić posjeduje državljanstvo susjedne zemlje u koju često putuje i boravi.

Iz Tužilaštva navode da bi optuženi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, također navode da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije.

Jučer su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili Šojića po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zbog sumnje za zloupotrebu položaja.

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je zloupotrebljavao svoju poziciju te lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.