Trošenje javnog novca
332

Za Dodika automobil od 316.000 KM: Mora imati masažu sjedišta, frižider i TV

A. Ku.
Klix.ba (Foto: Ilustracija)
Klix.ba (Foto: Ilustracija)
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik (SNSD) novcem građana nabavlja putnički automobil u vrijednosti od 270.000 KM bez PDV-a. Sa uračunatim PDV-om to je oko 316 hiljada KM.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji vozilo mora posjedovati i ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna te i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji.

Dalje se navodi da prednja sjedišta moraju biti električno podesiva sa memorijom.

Također se navodi da će ugovor biti sklopljen s ponuđačem koji ponudi najnižu cijenu te da je riječ o otvorenom postupku. Rok za prijem ponuda je 12. juni 2023. godine.

U drugom LOT-u nabavljaju se još tri vozila, ukupne vrijednosti 200 hiljada KM.

To znači da će za nabavku nabavku četiri automobila, uključujući PDV, bit izdvojeno više od pola miliona KM.

Kada nije u svom luksuznom automobilu, Dodik leti helikopterom također na račun poreskih obveznika.

Budžet predsjednika ovog entiteta u oktobru prošle godine povećan je sa 11 na čak 56 miliona KM. Povećanje se u najvećem dijelu odnosilo na rashode za korištenje roba i usluga sa 7,2 na čak 52,6 miliona KM.

Treba podsjetiti da RS ove godine mora vratiti 1,2 milijarde KM kredita, a prva tranša od oko 300 miliona stiže na naplatu u junu. No, ništa od toga ne skira vladajućim režim u RS-u da nemilice troši i ispunjava svoje želje.

Prema posljednjim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, na kraju trećeg kvartala 2022. godine, entitet RS ima oko 6,2 milijardi maraka javnog duga.