Ništa od "Pravde"
75

Za Delimustafića i krim-grupu koja je preprodavala stanove mrtvih suđenje odgođeno čak 52. put

S. Š.
Alija Delimustafić prilikom hapšenja (Foto: D. S./Klix.ba)
Alija Delimustafić prilikom hapšenja (Foto: D. S./Klix.ba)
Glavni pretres u predmetu "Alija Delimustafić i drugi" otkazano je sat vremena prije početka zakazanog ročište. Ovo je ujedno 52. put da je odgođen glavni pretres.
Sudija Igor Todorović zakazao je glavni pretres u ovom predmetu za 12:30 sati, ali je zbog kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog suda Sarajevo otkazan zbog lošijeg zdravstvenog stanja dvojice optuženih te je sudija iz tog razloga odgodio suđenje.

Ovo je jedan od najkompleksnijih predmeta koji se vodi pred Kantonalnim sudom Sarajevo, ali suđenje optuženim i nakon šest godina od podizanja i potvrđivanja optužnice još uvijek nije počelo.

Pored Delimustafića, optuženo je još 37 fizičkih i pravnih lica, a njima se na teret stavljaju krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od sudije, pranja novca, falsifikovanja isprave, prevara te pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

S obzirom da na broj puta koliko je glavni pretres u ovom sudskom postupku odgođen te s obzirom i na kompleksnost slučaja, dodatna odgađana stvaraju također dodatne troškove za sud. Međutim, postavlja se pitanje zbog čega se glavni pretres otkazuje kada jedan od optuženih nije u mogućnosti prisustvovati ročištu?

Može li u tom slučaju njega zastupati njegov branjenik kako bi ovaj predmet koji je rezultat hapšenja u okviru akcije "Pravda" koju je 2017. godine provela Federalna uprava policije zaista dobio pravdu?

Javnost i nakon šest godina ostaje uskraćena za adekvatnu kaznu onih koji su, između ostalog, kao kriminalna grupa, preprodavali stanove najčešće umrlih osoba sa područja Kantona Sarajevo.