Ispred Vlade FBiH
505

Za danas najavljeno novo protestno okupljanje građana zbog snimaka iz Zavoda Pazarić

A. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Novo okupljanje građana šokiranih fotografijama iz Zavoda Pazarić, na kojima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore najavljeno je za danas u 12 sati ispred zgrade Vlade FBiH.
Grupa građana jučer se spontano okupila i uz zvižduke i transparente izrazila nezadovoljstvo tretmanom štićenika zavoda. Na tom protestnom okupljanju su poručili da vlast godinama sistemski ugrožava živote i dobrobit štićenika te da žele da se što prije pronađu bolja rješenja.

Protestna okupljanja su uslijedila nakon što je federalna zastupnica iz Naše stranke Sabina Ćudić na jučerašnjoj konferenciji za medije obznanila fotografije o vezivanju štićenika Zavoda. Potom je uslijedilo reagovanje direktora ove ustanove Redžepa Salića koji je, vidno potresen, tražio od Ćudić informacije kada su nastale fotografije.

Rekao je da je prvi javno ukazao na to da se otima od usta djece iz zavoda, ali da niko nije reagovao, a da jučerašnji slučaj predstavlja atak na čestiti rad žena koje 24 sata žive sa štićenicima Zavoda.

U pismu uposlenica koje sada rade u Pazariću navedeno je da nije bilo "fiksiranja" korisnika i da posteljina sa fotografija već duže vrijeme nije u upotrebi.

Ćudić je kazala da su fotografije nastale u protekloj godini.