Blažo Stevović, Trebinje
0

INTERVJU / "Za crkveni i svaki drugi sud zreo je onaj lopov iz Laktaša"

Razgovarao: Almir Panjeta
U Trebinju je danas najteže biti Blažo Stevović, predsjednik "Alternativnog kluba Trebinje' i član "Savjeta za borbu protiv korupcije i kriminala".

Nakon što je još 2006. godine čelnike tadašnje Radne jedinice Trebinje "Telekoma RS" Milenka Krunića i Peru Radanovića javno prozvao za učešće u finansiranju Radovana Karadžića i teški kriminal u toj firmi, protiv njega se na Osnovnom sudu u Trebinju vodi spor jer ga pomenuti dvojac optužuje za klevetu. Skupa sa liderom "Pokreta za Trebinje" Nikolom Sekulovićem, Crkveni sud predvođen Vladikom Grigorijem u aprilu ove godine privremeno ga je isključio iz Srpske pravoslavne crkve i po tome su njih dvojica među rijetkima koji su se nakon gašenja inkvizicije pojavili pred jednim crkvenim sudom. Za Sarajevo-x.com Stevović govori o trenutnoj situaciji u Trebinju, prijetnjama koje dobija, zločinima u Istočnoj Hercegovini koje godinama dokazuje, te najavljuje da će dobiti spor koji se protiv njega vodi, nakon čega rukovodstvo Trebinja i RS planira tužiti pred Sudom BiH.

Kako je danas biti Blažo Stevović u Trebinju?

Ponosno, kao Jozef K. Sizif, ali drago mi je da sam prepoznatljiv po onome po čemu se politička i vjerska elita ne može prepoznati, a to je da sam čovjek bez krivičnih i prekršajnih prijava, lopovluka i istinski borac za čovjeka, građanina! Teško je biti Blažo Stevović u Trebinju, jer sam isuviše nejasan onima kojima su velika braća, mame, deke, nene opsesija, a ja pričam o ratnim zločinima, Dubrovniku, povratnicima...Za 20 odsto njih sam izdajnik, za 60 odsto neko ko mora da se bori za njih, a za 20 odsto neko kome prilaze iz straha! U svakom slučaju, kompleksno je biti Blažo Stevović u Trebinju!

Da li je nakon gašenja inkvizicije iko bio pred crkvenim sudom osim vas i Nikole Sekulovića?

Kako ne, izdvajam Tolstoja, samo što za crkveni sud i svaki drugi je zreo onaj lopov iz Laktaša, koji je obećavao potemkinova sela! Inače, Grigorije je čovjek Vatikana i opčinjen je spaljivanjem ljudi, islamofobijom, te ako bude patrijarh biće to kraj autohtonog i besmrtnog pravoslavlja, odnosno svetosavlja!

Isključeni ste zbog „klevetničkog djelovanja u pisanim i elektronskim medijima i blaćenja crkvenih velikodostojnika, sveštenstva i naroda”. U čemu se navedeno ogledalo?

Ama, isključen sam jer sam tom manekenu iz Vareša rekao da je ono što jeste: kriminalac, propali biznismen i prvi čovjek koji se usudio da mi prevrće grob pokojnog oca, i na tužbu stavlja majku! Doći će tren kada ću mu ispostaviti fakturu za sve čto je učinio i meni i mojoj porodici.

Crkveni sud vas je privremeno isključio iz vjere i to do juna sljedeće godine, a Sekulovića do Vaskrsa. Da li ste u međuvremenu podnijeli zahtjev za prijem u Rusku pravoslavnu crkvu kao što ste najavljivali?

Gospodin Sekulović je pravoslavac, a spodobe, fašisti i sotone to ne mogu negirati. I Sekulović i ja upražnjavamo običaje, a lopovima i Grigorijevim popovima nije dozvoljen ulaz u moju kuću! Jedva sam djecu u komšiluku nagovorio da popove ne gađaju kamenjem, i njima su se zgadili! Bio sam u Rusiji i Rumuniji i vaše informacije su tačne, no na nagovor visokih velikodostojnika ovih dvaju crkava, ostao sam vjeran SPC, s tim što ću u narednom periodu učiniti sve da se odužim Grigoriju, koji me je nekoliko puta vrijeđao! Olajavao me je po Rusiji, Rumuniji, Grčkoj da ne govorim! Nazivao me Turčinom i balijom, za šta ima snimak od 3. avgusta 2008. Volio bih da umjesto popova po Federaciji neprilike zbog jezika mržnje i negiranja Srebrenice i slično ima Grigorije.

Šta namjeravate nakon isteka "privremenog isključenja"?

Nastaviti borbu za svaku žrtvu, to je moja božija misija. Naravno, nastaviti i borbu za cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu!

Trenutno je u toku ročište u kojem pred Osnovnim sudom u Trebinju pokušavate dokazati umiješanost čelnika Telekoma RS u mrežu podrške Karadžiću i teški kriminal. O kakvom procesu je riječ?

Proces u kome su tužilac ratni načelnik Trebinja Božo Vučurević, neki Prelo, ratno predsjednistvo Trebinja, te Milenko Krunić i njegov finansijski direktor Đorđa Vučinić i još neke spodobe pokušali poručiti Blažu Stevoviću: ubij se, pokaj se, ubićemo te. Oni su zahvaljujući obavještajcima iz Radovanovog perioda preduhitrili pravni proces. Krenuli su silom, običajnim pravom. Dobiću ih na sudu, ide im onda krivična prijava protiv RS i opštine, a ako hoće običajno pravo dobiće ga! Tako su mi ubili oca 89., pa je mama prešutila, pokušali su ubiti mene - mama prešutila, e ja neću da šutim! Telekom je preko Pera Radanovića iznio milione maraka preko nekog Nikića iz Bijeljine i dao Dabiću. Bilo je tu petljanja sa fakturama, profakturama. Na koncu, nije EUFOR džabe upadao tamo. Imam Ćukov snimak u kojem kaže: „Blaka, sve si u pravu i za Krunića i za Radanovića, no to se u Trebinju ne smije pricati.

Na osnovu čega temeljite te tvrdnje i kakvu dokumentaciju posjedujete?

Slijed, insajderi, transkripti, a dokumentacija je tamo daleko!

Zbog čega načelnik Dobroslav Ćuk ne želi da se odazove kao svjedok?

Ćuk je osumnjičen za ratne zločine! On je naredio političkim partijama u Trebinju da potpišu saopštenje kako ja lažem! Do tada sam mislio da je on urolog, ali evo ispade da je i organ gonjenja. Nudio mi je 20.000 eura da ne svjedočim i to pred dva svjedoka. Sve vam je jasno!

Kakav ishod ovog procesa očekujete i namjeravate li možda tražiti njegovo prebacivanje na Sud BiH?

Moraju mi platiti troškove, koji će biti veliki, jer proces gube! A onda se selimo na Sud BiH i to na oba odjela - i za zločine i za lopovluke. To je moja početna strategija! Mislim da će se na ovom slučaju istina u Istočnoj Hercegovini otvoriti u pravom smislu, a advokati i moj tim u kojem ima svih profesija, su procijenili da će samo iz Trebinja biti preko 200 godina zatvora i oko dva milona maraka. Alternativni klub će tada u svakom gradu u Istočnoj Hercegovini napraviti spomen tablu žrtvama velikosrpske hegemonije.

Da li ste dobijali neke prijetnje zbog ovog slučaja i bojite li se?

Previše prijetnje za jednog čovjeka! Zato sam odlučio da i najmanju prijetnju, onu preko SMS-a sankcionišem onom oko za oko zub za zub! Ako me ubiju, ima amanet mojoj braći od Beograda, Cetinja, Sarajeva... Ja se izvinjavam, ovo ne liči na rječnik borca za ljudska prava! Ali, ne može se vise trpjeti! Izgubih godine dokazujući po sudovima i policiji šta mi rade!