BiH
0

Za borce besplatno priključivanje električne energije, gasa, vode i kanalizacije

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović potpisao je danas Sporazum o poslovnoj saradnji s direktorima javnih preduzeća "Elektrodistribucije" Sarajevo Amerom Jerlagićem, "Sarajevogasa" Salihom Selmanovićem i "Vodovoda i kanalizacije" Fahrudinom Pilavdžićem.

Potpisivanjem Sporazuma omogućeno je ostvarivanje prava boračkoj populaciji Kantona Sarajevo iz člana 59. Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH na besplatno priključivanje električne energije, gasa, vode i kanalizacije, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Do ove godine Ministarstvo je finansiralo samo priključivanje električne energije, ali su izmjenom i dopunom Zakona utvrđena i prava na priključivanje gasa, vode i kanalizacije.

Prema ranije utvrđenim kriterijima ova prava mogu iskoristiti korisnici koji imaju sve potrebne dozvole za priključenje spomenutih energenata i pod uvjetom da prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje.

"Ministarstvo podržava legalnu gradnju i bez potrebne dokumentacije neće se moći izvršiti priključenje spomenutih energenata. Za realizaciju ovog projekta u Ministarstvu je planirano 500.000 KM. Očekujemo da će ovim iznosima svoje pravo iskoristiti oko 1.000 pripadnika boračke populacije", istakao je ministar Ibrahimović.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici boračkih organizacija s područja Kantona Sarajevo koji su izrazili zahvalnost Ministarstvu i Vladi Kantona Sarajevo zbog realizacije ovog projekta.