{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za bolje privredno povezivanje potrebne saobraćajne veze

F
14.12.2011. u 17:54
0
5
Za bolje privredno povezivanje potrebne saobraćajne veze
0
Za bolje privredno povezivanje potrebne saobraćajne veze
Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Albanije, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i premijer Sali Berisha, zagovaraju bolje saobraćajne veze između dviju zemalja radi unapređenja privrednih i drugih veza.
Bećirović, koji je danas u Tirani razgovarao s Berishom, pokrenuo je inicijativu da se najozbiljnije razmotri uvođenje direktne avionske linije na relaciji Tirana - Sarajevo, kako bi se stvorili uvjeti da privrednici i građani dviju zemalja lakše savladaju međusobnu udaljenost, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Saradnja Bosne i Hercegovine i Albanije kao dviju prijateljskih zemalja, koje dijele i neka zajednička istorijska iskustva, daleko je od nivoa na kojem bi mogla biti.

Zbog toga zvaničnici moraju uložiti napor da se ostvarene veze učvrste i prodube kako bi se naj način otvorio i prostor za intenzivnije privredno povezivanje, istaknuto je u razgovoru Bećirović - Berisha.

Kao oblasti u kojima postoje odlični uvjeti za povezivanje, istaknute su energetika i gradnja putne infrastrukture a značajna pažnja posvećena je i potrebi razmjene iskustava u turizmu.

Berisha je zatražio da se Bosna i Hercegovina sa svojim znanjima intenzivnije uključi u razvoj albanskog zimskog turizma za koji ova država prosječne nadmorske visine od 700 metara ima izuzetan potencijal.

Sugovornici su se pohvalno izrazili što Albanija od 2010. godine ima Ambasadu u Sarajevu, što naša zemlja od 2005. godine ima nerezidentnog ambasadora u Albaniji, ali i što od 2008. u ovoj zemlji djeluje počasni konzulat Bosne i Hercegovine, kojem se najčešće obraćaju pripadnici bošnjačke manjine u Albaniji.

Međutim, uz nedavno uvedeni bezvizni režim između Albanije i BiH, za snažniju saradnju nužno je ostvariti bolje saobraćajne veze, istaknuto je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: