Susret Bećirović - Berisha
0

Za bolje privredno povezivanje potrebne saobraćajne veze

FENA
Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Albanije, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i premijer Sali Berisha, zagovaraju bolje saobraćajne veze između dviju zemalja radi unapređenja privrednih i drugih veza.

Bećirović, koji je danas u Tirani razgovarao s Berishom, pokrenuo je inicijativu da se najozbiljnije razmotri uvođenje direktne avionske linije na relaciji Tirana - Sarajevo, kako bi se stvorili uvjeti da privrednici i građani dviju zemalja lakše savladaju međusobnu udaljenost, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Saradnja Bosne i Hercegovine i Albanije kao dviju prijateljskih zemalja, koje dijele i neka zajednička istorijska iskustva, daleko je od nivoa na kojem bi mogla biti.

Zbog toga zvaničnici moraju uložiti napor da se ostvarene veze učvrste i prodube kako bi se naj način otvorio i prostor za intenzivnije privredno povezivanje, istaknuto je u razgovoru Bećirović - Berisha.

Kao oblasti u kojima postoje odlični uvjeti za povezivanje, istaknute su energetika i gradnja putne infrastrukture a značajna pažnja posvećena je i potrebi razmjene iskustava u turizmu.

Berisha je zatražio da se Bosna i Hercegovina sa svojim znanjima intenzivnije uključi u razvoj albanskog zimskog turizma za koji ova država prosječne nadmorske visine od 700 metara ima izuzetan potencijal.

Sugovornici su se pohvalno izrazili što Albanija od 2010. godine ima Ambasadu u Sarajevu, što naša zemlja od 2005. godine ima nerezidentnog ambasadora u Albaniji, ali i što od 2008. u ovoj zemlji djeluje počasni konzulat Bosne i Hercegovine, kojem se najčešće obraćaju pripadnici bošnjačke manjine u Albaniji.

Međutim, uz nedavno uvedeni bezvizni režim između Albanije i BiH, za snažniju saradnju nužno je ostvariti bolje saobraćajne veze, istaknuto je.