{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Za BiH nije dobro da vladaju entiteti"

S
9.7.2009. u 21:39
0
70
"Za BiH nije dobro da vladaju entiteti"
0
"Za BiH nije dobro da vladaju entiteti"
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da Dejtonski sporazum nije uspostavio prave mehanizme funkcionisanja BiH i naglasio da za BiH nije dobro situacija kakva je danas - da entiteti vladaju kao država u državi.
''BiH sada mora dogovorom svoja tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, nadograditi Dejtonski sporazum da bi centralna država mogla funkcionisati, ili se mora organizovati novi Dejton. Status kvo ne može ostati'', rekao je Mesić.

Mesić je istakao da bi stvaranje hrvatskog entiteta u BiH bilo put za razbijanje BiH.

''Mislim da to (treći entitet) ne bi bilo dobro, jer bi to onda bio put za razbijanje BiH. Stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne razaralo je BiH. I ako neko misli da je to bilo učvršćivanje BiH, onda, u najmanju ruku, moram reći da taj ostaje u velikoj zabludi'', rekao je Mesić i dodao da za težak položaj Hrvata u BiH, osim Slobodana Miloševića, odgovornost snose i hrvatski političari.

On je za sutrašnje "Nezavisne novine" izjavio da je iz Hrvatske poslata poruka Hrvatima u BiH da je njihova domovina BiH i njihova glavni grad Sarajevo, što je predlažu i vođstvu Srbije da učini.

Mesić smatra da je problem kada premijer RS Milorad Dodik kaže da ne smatra Sarajevo glavnim gradom BiH, te dodao da za BiH nije najbolja ni poruka predsjednika Srbije Borisa Tadića ako on ode u Banjaluku, a ne ode u Sarajevo.

Hrvatski predsjednik istakao je da je povratak Srba u tu zemlju nacionalni i državni interes Hrvatske.

''Povratak je poseban problem jer, na primjer, u Posavini je bilo 48 odsto Hrvata i Bošnjaka, a danas ih je zanemariv broj. Isto tako, i Srbi treba da se vrate u Hrvatsku. Mi to uzimamo kao svoj nacionalni i državni interes da se ljudi vrate svojim domovima, da im izgradimo domove i da se u svojoj domovini osjećaju sigurnim, jer Hrvatska je etablirana demokratija samo onda ako je svi građani prihvaćaju'', naglasio je Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: