{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Za BiH je potrebno osmisliti New Deal'

F
14.8.2009. u 09:25
0
35
'Za BiH je potrebno osmisliti New Deal'
0
'Za BiH je potrebno osmisliti New Deal'
Foto: Sarajevo-x.com
Bivši britanski ambasador u Sarajevu i Beogradu Charles Crawford reagirao je u petak u The Independentu na intervju koji je tome listu prije nekoliko dana dao ministar vanjskih poslova opozicijske konzervativne vlade u sjeni William Hague u kojem je upozorio kako se Bosna i Hercegovina nalazi na rubu da ponovno potone u haos i nasilje.
Hague, za čiju se Konzervativnu stranku pretpostavlja da bi mogla pobijediti na izborima u Britaniji sljedeće godine, poručio je da će ako tako i bude, ključna tačka njihove vanjske politike u idućih pet do deset godina biti Balkan.

Bivši ambasador Crawford, pak, u petak u Independentu, u rubrici posvećenoj pismima i reagiranjima čitalaca, uzvraća rečenicom da će budući šef britanski diplomatije za Balkan morati da ima mnogo živaca.

"Bosna nema nacionalni identitet, jer mi, kao i oni, govorimo o bosanskim Srbima i Hrvatima, a ne o srpskim i hrvatskim Bosancima. Asimetrija postignuta Dejtonskim sporazumom daje Srbima isuviše, čitav jedan entitet, dok Hrvati i Bošnjaci međusobno dijele drugi entitet", piše bivši britanski diplomat Charles Crawford u Independentu.

On, koji se smatra jednim od vodećih stručnjaka za pitanje bivše Jugoslavije, dalje navodi kako situacija nije beznadežna, već da bi trebalo za BiH osmisliti svojevrstan New Deal.

Crawford u pismu Independentu piše kako bi Evropska unija trebalo da ubrza prijem BiH u svoje redove, kao i da bi trebalo ukinuti vize za njene državljane, dok bi zauzvrat trebalo tražiti usvajanje novog ustava.

Na taj način bi se, piše bivši britanski ambasador u Sarajevu i Beogradu, uspostavile tri regije u kojima bi bila dominantna po jedna od tri etničke zajednice koja bi, pak, preuzela suštinsku odgovornost za njezino rukovođenje.

Potreban je napor da se u BiH uspostavi uređena ekonomija i sistem u kojem bi se nagrađivala odgovornost i privatna inicijativa. No da bi se to i ostvarilo, zaključuje u svom pismu Independentu Charles Crawford, trebalo bi da se stvari vidno pogoršaju i da se zvaničnici i u BiH i u Bruxellesu konačno saglase da nema drugoga puta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: