Video rad Sanela Gluhovića
0

VIDEO / Za BiH geto, drugima sloboda putovanja

Sarajevo-x.com
Od ponoći 19. decembra građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije nisu potrebne vize za ulazak u zemlje Evropske Unije, no Bosancima i Hercegovicima taj san o Evropi bez viza i dalje je ostao neispunjen. Na takvu odluku reagovao je Sarajlija Sanel Gluhović koji je snimio kratki 'film' i postavio ga na video servis YouTube tačno u ponoć 19. decembra.

Reagujući na odluku Vijeća ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Evropske unije o liberalizaciji viznog režima i ukidanju viza građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, Sanel Gluhović je snimio kratki 'film', pod nazivom "European Ghetto". Film zapravo govori o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sanelov uradak je postavljen na video servis YouTube tačno u vrijeme kada su se prvi građani susjednih zemalja zaputili na svoje prvo putovanje u EU i to samo sa novim biometrijskim pasošima.

"European Ghetto je moja reakcija na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Bosanci i Hercegovci su okruženi bodljikavom žicom, ne mogu izvan nje, dok ostali nesmetano prolaze, pa čak i ratni zločinci. Film je snimljen sa bužetom od svega 65 konvertibilnih maraka, tačnije sa onoliko novca koliko nam je trebalo da kupimo video kasete i bodljikavu žicu", kazao je Gluhović za Sarajevo-x.com.