{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za BiH dostojanstvo je na prvom mjestu

S
22.10.2009. u 18:03
0
20
Za BiH dostojanstvo je na prvom mjestu
0
Za BiH dostojanstvo je na prvom mjestu
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova Republike Srbije.
Ministar Jeremić je istakao punu opredijeljenost Republike Srbije za poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te naglasio važnost napretka obje zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. On je također istakao da je Srbija spremna na aktivniji odnos u rješavanju nekih otvorenih pitanja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Silajdžić je istakao da je onim što se dešavalo u periodu od 1992-1995. godine agresor pokušao oduzeti žrtvama dostojanstvo i da je potrebno u tom smislu pružiti iskrenu satisfakciju svim preživjelim i onima koji danas nisu više sa nama. Mi ćemo postati članica Evropske unije i NATO-a ali nam je dostojanstvo na prvom mjestu.

Silajdžić je ukazao na brojna otvorena pitanja kojima se mora posvetiti više pažnje. On je posebno istakao slučaj Ilije Jurišića i okolnosti njegovog hapšenja i tretiranja, te skrenuo pažnju na brojne potjernice koje se izdaju za građane Bosne i Hercegovine od strane organa Srbije, a koje su političkog karaktera.

Također, Silajdžić je podcrtao obaveze Srbije po pitanju provođenja presude Međunarodnog suda pravde i njenoj obavezi o izručenju Ratka Mladića Tribunalu u Hagu (ICTY).

Silajdžić je naglasio i važnost poštivanja Sporazuma o pitanjima sukcesije te upozorio da se međunarodni sporazumi ne mogu mijenjati vladinim ukazima i na taj način izbjegavati obaveza zaštite imovine građana i firmi iz Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji. On je također dodao da je Srbija dužna ispoštovati dugovanja po osnovi upotrebe vodnih resursa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: