BiH
0

Za BiH 74 miliona eura pretpristupnih sredstava fondova EU

FENA
Za Bosnu i Hercegovinu su iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ovu godinu planirana sredstva od 74 miliona eura, izjavio je danas u Banjoj Luci direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

To su sredstva kojima BiH sada može pristupiti i koje dobija u okviru IPA fonda, pretpristupnog fonda, koji ima pet komponenti, a za našu zemlju su u ovoj fazi otvorene dvije komponente.

Topgačić je kazao da kada BiH dobije status kandidata za EU, što je sljedeći korak nakon potpisivanja Sporazuma s EU, imat će pristup i za preostale tri komponente - regionalni razvoj, ruralni i razvoj ljudskih resursa.

On je, nakon sastanka u Banjoj Luci o temi: „Proces programiranja IPA komponente I za 2008. godinu“, podsjetio da je BiH i protekle godine iskoristila ovu vrstu pomoći.

„Radi se o 62 miliona eura za prvu i drugu komponentu, od kojih je prava pomoć za tranziciju i institucionalni razvoj u iznosu od 58 miliona, a oko četiri miliona za programe prekogranične saradnje“, precizirao je Topčagić.

Na sastanku u Banjoj Luci predstavnici Vijeća ministara BiH, vlada Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko Distrikta i predstavnika Delegacije Evropske komisije u BiH, kao i predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH razgovarali su o programiranju sredstava za pretpristupne projekte.