BiH
0

Za 8. mart publikacije o gender akcionom planu, obrazovanju i medijima

FENA
Agencija za ravnopravnost spolova BiH obilježila je 8. mart - Međunarodni dan žena, predstavljanjem publikacija "Gender akcioni plan Bosne i Hercegovine", "Nalazi i preporuke Radne grupe javni život", "Nalazi i preporuke Radne grupe obrazovanje", "Projiciranje gendera u bh. medijima" i statističke publikacija "Žene i muškarci u Federaciji BiH".

Na prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom, istaknut je značaj i doprinos žena u razvoju društva. Ukazano je na činjenicu da je za zdravo društvo vrlo važna obitelj, a u obitelji je doprinos žena nemjerljiv.

Upozoreno je i na činjenicu da današnji dan, zbog ekonomske i socijalne situacije, sve žene ne dočekuju u svečarskom raspoloženju, te je naglašena obaveza predstavnika vlasti na svim nivoima da se zalažu za poboljšanje ukupne situacije.

Gender akcioni plan BiH je strateški dokument koji je izradila Agencija za ravnopravnost spolova BiH u suradnji s entitetskim Gender centrima. Plan je sastavljen tako da su kroz njega spojene, vertikalno i horizontalno, obaveze koje proizilaze iz dokumentata UN-a, EU i Vijeća Evrope. Taj dokument usvojilo je Vijeća ministara BiH 14. septembra 2006. godine. U njemu su definirane aktivnosti u petnaest oblasti, a implementacija tog strateškog dokumenta obaveza je svih aktera u BiH.

Nalazi i preporuke radnih grupa Javni život i Obrazovanje izrađeni su u okviru projekta "Implementacija Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH" koji je implementirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH i entitetski Gender centri uz podršku UNDPBiH.

Angažmanom uposlenika Zavoda za statistiku Federacije BiH, koristeći postojeće statističke podatke, nastala je statistička publikacija "Žene i muškarci u Federaciji BiH". Ovo je treće izdanje ove publikacije i opširnije je od dosadašnjih, a u njemu su dati statistički podaci razvrstani po spolu u oblastima stanovništvo, zdravstvo, obrazovanje, zaposlenost i nezaposlenost, socijalna zaštita, pravosuđe i izbori.

Današnja prezentacija publikacija upriličena je u okviru Sedmice ravnopravnosti spolova.