BiH
0

Za 8. mart publikacije o gender akcionom planu, obrazovanju i medijima

FENA
Agencija za ravnopravnost spolova BiH obilježit će 8. mart, Međunarodni dan žena, predstavljanjem publikacija "Gender akcioni plan Bosne i Hercegovine", "Nalazi i preporuke Radne grupe Javni život", "Nalazi i preporuke Radne grupe Obrazovanje", "Projiciranje gendera u bh. medijima" i statističke publikacija "Žene i muškarci u Federaciji BiH".
Iz Agencije navode da će predstavljanje tih publikacija biti upriličeno u okviru Sedmice ravnopravnosti spolova /Gender Week koji se održava od 6. do 8. marta.

Gender akcioni plan BiH je strateški dokument koji je izradila Agencija za ravnopravnost spolova BiH u suradnji s entitetskim Gender centrima. Plan je sastavljen tako da su kroz njega spojene, vertikalno i horizontalno, obaveze koje proizilaze iz dokumentata UN-a, EU i Vijeća Evrope. Taj dokument usvojilo je Vijeća ministara BiH 14. septembra 2006. godine.

"Budući da su u njemu definirane aktivnosti u petnaest oblasti, odgovornosti i rokovi za sve institucije i organizacije u BiH, implementacija tog strateškog dokumenta obaveza je svih ovih aktera u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Nalazi i preporuke Radnih grupa Javni život i Obrazovanje izrađeni su u okviru projekta "Implementacija Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH" koji je implementirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH i entitetski Gender centri uz podršku UNDPBiH.

Kako se navodi u saopćenju, publikacije daju pregled pravnog okvira i institucionalnih mehanizama za svaku od oblasti, definiraju indikatore i statističke podatke neophodne za praćenje provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, te preporuke za efikasniju provedbu Zakona u ovim oblastima.

"Angažmanom uposlenica i uposlenika Zavoda za statistiku Federacije BiH, koristeći postojeće statističke podatke, nastala je statistička publikacija "Žene i muškarci u Federaciji BiH". Ovo je treće izdanje ove publikacije (prva je izdata 2001. godine, a druga, 2004. ), koje je opširnije od dosadašnjih izdanja, te u kojem su dati statistički podaci razvrstani po spolu u oblastima stanovništvo, zdravstvo, obrazovanje, zaposlenost i nezaposlenost, socijalna zaštita, pravosuđe i izbori.