BiH
0

Za 6 mjeseci bez posla ostalo 31.500 radnika

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U BiH je, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, za šest mjeseci bez posla ostalo 31.500 radnika, dok je od početka godine bez posla ostalo skoro 15.500 ljudi, izjavio je državni sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat.

"Od septembra do avgusta bez posla je ostalo 1.700 radnika iz BiH u inostranstvu, a najviše u Hrvatskoj i Sloveniji, tako da smo u BiH u februaru na evidencijama nezaposlenih imali oko 42.000 ljudi", rekao je Horvat danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Socijalne politike u svjetlu svjetske ekonomske krize".

On je istakao da, suočavajući se sa razvojnim ograničenjima koja ugrožavaju i doskora veoma prosperitetne ekonomije, BiH s obzirom na svoje sopstvene specifičnosti pokušava da odgovori na uticaj globalne ekonomske krize. 

"Tako je Savjet ministara BiH početkom ove godine usvojilo dva dokumenta na ovu temu - mjere iz nadležnosti Savjeta ministara za ublažavanje globalne ekonomske krize na privredu BiH i strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH za 2009/2011. godinu", rekao je Horvat. 

On je naveo da se mjere za ublažavanje globalne ekonomske krize odnose na mjere koje bi se preduzele za očuvanje radnih mjesta i zaštitu socijalno ranjivih grupa, a podrazumijevaju nastavak kontinuirane komunikacije sa Udruženjem banaka u vezi sa mogućim smanjenjem   kamatnih stopa i eventualne mogućnosti  plasmana sredstava u programe koji podstiču zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, potrebno je usvojiti zakon o akcizama, čijom se primjenom osiguravaju dodatna sredstva za budžete entiteta, vrše prilagođavanja sa evropskim regulativama i osiguravaju balansi oporezivanja sa rješenjima koja se primjenjuju u regiji. 

On je rekao da je potrebno donijeti i odluke "o korišćenju raspoloživih sredstava sukcesije, prema dogovoru entiteta, kako bi se osigurala sredstva za rješavanje obaveza na temelju unutrašnjeg duga, a planirana sredstva za socijalna davanja u entitetima koristila u skladu sa realno raspoloživim tekućim izvorima prihoda". 
"Kada je u pitanju drugi dokument - značaj je višestruk - usvajanjem Strategije stiču se uslovi za donošenje zakona o promociji malih i srednjih preduzeća u BiH, stvaraju se uslovi za jačanje kapaciteta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji će neposredno biti zaduženi za aktivnosti koordinacije u oblasti malih i srednjih preduzeća i implementacije strategije", rekao je Horvat.