Narušavali ugled
14

Za 15 godina u BiH je razriješeno dužnosti osmero sudija i četvero tužilaca

Piše: M. N.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće je od 2004. godine do danas razriješilo dužnosti osmero sudija i četvero tužilaca. Trenutno se vode četiri postupka po tužbama u kojima je tokom protekle godine zatražena mjera razrješenja dužnosti.

Razlozi zbog kojih su donesene ovakve odluke su različiti, ali kako su nam rekli iz VSTV-a, najčešće su utvrđeni prekršaji iz člana 56. Zakona o VSTV-u, tačka 22. "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije". Zbog ovoga je razriješeno šestero sudija.

Za njih pet je izrečena mjera razrješenja i zbog namjernog davanja lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.

"Naravno, znatan dio ovih odluka nije donesen samo zbog jednog izvršenog prekršaja, odnosno sudije nisu razriješeni samo zbog toga. Radi se o kombinacijama utvrđenih pomenutih prekršaja i sljedećih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTV-u BiH: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka, propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća i bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija i osuda na kaznu zatvora zbog izvršenog krivičnog djela, ili ako je proglašen krivim za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za vršenje dužnosti sudije", kazali su nam iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.

Podnosili ostavke tokom postupka

Tokom disciplinskog postupka 11 sudija je podnijelo ostavke, a VSTV ne vodi podatke o tome koliko ih je podnijelo ostavku tokom disciplinske istrage.

Prošle godine sudija prekršajnog odjeljenja Atko Huseinbašić razriješen je dužnosti u Osnovnom sudu u Banjoj Luci. Disciplinski postupak protiv Huseinbašića pokrenut je zbog neostvarenih rezultata u Osnovnom sudu u kojem je od 1.000 zadatih predmeta ispunio svega 14. Husein Bašić je već ranije disciplinskom mjerom premješten iz Osnovnog suda u Banjoj Luci i to uz novčanu kaznu, a na njegov rad je bilo pritužbi po više osnova. Bio je premješten u Osnovni sud u Tesliću 2014. godine jer je odugovlačio da napiše presude u 11 predmeta pa je po kazni vraćen u Banju Luku.

Razrješenja zbog sudskih presuda

Tokom 2017. i početkom 2018. godine razriješene su dužnosti i dvije sutkinje Romana Brkić iz Osnovnog suda Banja Luka i Vesna Terzić iz Kantonalnog suda u Bihaću. Presudom iz juna 2016. godine Brkić, bivša ministrica za pravosuđe i upravu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, osuđena je na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti s ciljem protivpravnog sticanja koristi svom mužu Dženaidu Brkiću. Ona je suprugu pribavila uvjerenje o položenom stručnom ispitu za državnog namještenika iako on nikada nije izašao na polaganje ispita.

Sutkinja Terzić je dvije godine zaredom ocjenjivana ocjenom nezadovoljavajuća, a VSTV je zaprimio veliki broj žalbi na njen rad tvrdeći da je saradnja s njom bila nemoguća.

Sudija Općinskog suda u Bihaću Drago Vuković razriješen je dužnosti 2015. godine zbog više disciplinskih prekršaja među kojima su nemar u vršenju dužnosti, donošenje odluka kojima se krši zakon, propuštanje da postupi u skladu s odlukama vijeća, davanje lažnih informacija u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi.

Nedolično ponašanje

Sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić razriješen je dužnosti zbog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra 2009. do sredine januara 2010. godine. Utvrđeno je da je on nanio nesagledivu štetu i narušio dignitet suda.

Među prvim slučajevima bilo je razrješenje dužnosti tadašnjeg sudije Suda BiH Vlade Adamovića koji, iako je u sudskom postupku oslobođen optužbi, nije vraćen na posao.

Kada je riječ o stavkama, sutkinja Osnovnog suda Banja Luka Mira Vučetić podnijela je 2017. godine ostavku na tu funkciju dok se u VSTV-u vodio disciplinski postupak protiv nje, navodno zbog protupravnog prisvajanja novca.

Kazne ih premještanjem i smanjenjem plate

Razrješenje dužnosti je jedna od najrigoroznijih mjera, a VSTV izriče mjere kao što su smanjenje plate, javne i pismene opomene i premještaj. Sudije prijavljuju stranke u postupku, advokati, učesnici u postupku, rukovodioci, njihove kolege, institucije ili se istraga pokreće po anonimnim pritužbama.