Dok vlast brusi svoj
72

Za 11. mart zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o SDA-ovom Prijedlogu zakona o sukobu interesa

A. L.
Šerif Špago
Šerif Špago
Šerif Špago, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputio je ispred ove stranke u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Prijedlog je uvršten na dnevni red i bit će jedina tačka na hitnoj sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za 11. mart.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa jedan je od dva koja bismo trebali usvojiti do kraja marta za kad je planirana sjednica Evropskog vijeća na kojoj bi trebalo biti razmatrano hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Upravo ovaj zakon je od strane političkih lidera označen kao jedini koji bi mogao biti dogovoren do sjednice Evropskog vijeća. Osim njega, razgovori se vode i o zakonu o sudovima ali sve su prilike da od njega neće biti ništa jer se politički lideri spore oko mjesta gdje će se nalaziti Apelaciono odjeljenje. Pored toga, nedavno je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija koji je također bio na skraćenoj listi Evropskog vijeća.

Ono što u oči upada jeste datum za koji je planirana hitna sjednica, a to je tek 11. mart.

Postavlja se pitanje da li, i u slučaju usvajanja ovog zakona prvo u Predstavničkom, pa u Domu naroda, možemo stići poslati izvještaj Evropskoj komisiji koja daje preporuku Evropskom vijeću.

Također, treba obratiti i pažnju na to da je predlegač Prijedloga SDA, a ne neka od vladajućih stranaka koje još uvijek nisu finalizirali svoj prijedlog ovog zakona i uputili ga Vijeću ministara BiH odnosno u parlamentarnu proceduru.