Vlada FBiH
0

Za 10.000 uposlenih uvezati 50.000 godina radnog staža

FENA
Vlada Federacije BiH prihvatila je na posljednjoj sjednici Izvještaj o radu tima za utvrđivanje modela za uvezivanje penzijskog staža te uputila zahtjev Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje i nadležnim tijelima u kompanijama, za urgentno okončanje aktivnosti i zaključenje međusobnih sporazuma u skladu sa zakonom.

Radi se o Zakonu o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje (za razdoblje do 31. maja 2005. godine), odnosno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju (za razdoblje nakon 1. januara 2006. godine).

Rok za zaključenje sporazuma je 30 dana.

Izvještajem spomenutog tima obuhvaćeno je 16 kompanija iz federalne nadležnosti, u kojima za oko 10.000 uposlenih treba uvezati 50.000 godina radnog staža.

Firme koje zaključe sporazum trebaju nastaviti redovito uplaćivati doprinose. One koje, pak, ne mogu zaključiti sporazum s Federalnim zavodom PIO, obvezne su, putem nadležnog ministarstva, o tome izvijestiti Vladu FBiH.

Nadležno ministarstvo će razmotriti svaki slučaj zasebno i u roku od 60 dana predložiti Vladi odgovarajuća rješenja za uvezivanje staža po minimalnim osnovicama i predložiti moguća rješenja za sanaciju kompanije (restrukturiranje, stečaj ili likvidacija).

Za firme koje u roku od 30 dana ne zaključe sporazum, Federalni zavod PIO kao povjeritelj, a uz konsultacije s nadležnim ministarstvom, treba u roku od 60 dana pokrenuti stečajni ili likvidacijski postupak.

Za kompanije koje zaključe sporazum s Federalnim zavodom PIO, te zapadnu u teškoće u izvršavanju preuzetih obveza ili po osnovu redovnih uplata doprinosa, nadležno federalno ministarstvo će, u saradnji s Federalnim zavodom PIO, razmotriti problem i u roku od 60 dana Vladi FBiH predložiti rješenje za saniranje, ili će pokrenuti zakonski postupak (restrukturiranje, stečaj ili likvidacija).

Federalno pravobraniteljstvo će tražiti iz stečajne mase povrat sredstava koja za pojedinu firmu Vlada FBiH bude uplatila na ime doprinosa.

Vlada je zadužila federalna ministarstva da prate rad firmi iz svojih nadležnosti i poduzimaju mjere za njihovo saniranje.

Pozvane su kantonalne vlade da prihvaćeni model primijene i za uvezivanje staža u firmama nad kojima ovlasti temeljem državnog kapitala imaju kantonalna tijela.

Istovremeno, donesena je i Odluka o modelu za uvezivanje mirovinskog staža, kojom se nadležnim kantonalim tijelima preporučuje da za kompanije iz kantonalne nadležnosti iznađu rješenja za uvezivanje radnog staža.

Nadležna federalna ministarstva, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Porezna uprava FBiH i Tim za utvrđivanje modela za uvezivanje mirovinskog staža dužni su pratiti aktivnosti u kantonima i pružati stručnu i drugu pomoć razrješavanju ovih pitanja te o provedbi donesenih zaključaka informirati Vladu FBiH.