Blok 7
56

Za 1. april zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Za 1. april 2019. godine zakazana je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH do sada je održao samo konstituirajuću sjednicu na kojoj su dodijeljeni mandati izabranim delegatima te imenovani predsjedavajući i jedan zamjenik predsjedavajućeg federalnog organa zakonodavne vlasti.

Federalni delegati trebali bi, prema predloženom dnevnom redu, razmatrati Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije FBiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla, a koju je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu naći će se i prijedlozi zakona o gradovima Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik, kao i verifikovanje mandata novim delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda.

Riječ je o trojici delegata kojim je Centralna izborna komisija (CIK) BiH naknadno dodijelila mandate kako bi se popunio Klub delegata iz reda srpskog naroda. Mandate su dobili Mladen Lonić, kandidat SDP-a za Skupštinu USK, Dragan Stevanović, kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, i Nikica Bosnić, kandidat Srpske liste za Skupštinu Kantona 10.