Zajednički projekat u regiji
0

YU turistička ruta: Dubrovnik - Mostar - Sarajevo - Novi Sad

Sarajevo-x.com
Mostar
Mostar
Srbija i naša zemlja pokreću regionalni turistički proizvod, a njima bi se mogla pridružiti i Hrvatska.

To je prijedlog srbijanskog ministra privrede Mlađana Dinkića, koji je potpisao sporazum o turističkoj saradnji s BiH kojim Srbija i BiH, među ostalim, planiraju stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda.

Tako bi strani turisti koji dođu u jednu od navedenih zemalja imali priliku za organizovane posjete i ostalim. Turista koji posjeti Sarajevo, imao bi priliku vidjeti i Dubrovnik, Mostar i Novi Sad.

"Moramo udružiti snage u regiji da bismo privukli strane goste. Predlažem da se organizira tura od Dubrovnika, preko Mostara i Sarajeva do Novog Sada, te da se ona poveže s vinskim putevima i putevima rimskih careva, jer je to ono što turisti žele", rekao je Dinkić, prenosi Jutarnji list.

U priču se uključila i Hrvatska čiji je ministar turizma Damir Bajs, već razgovarao na ovu temu sa Dinkićem. Oni su čak dogovrili formiranje zajedničke radne skupine koja će se baviti prekograničnom saradanjom u podunavskoj regiji s ciljem razvoja Dunava kao zajedničke turističke destinacije.

Osim turističke ture od Dubrovnika, preko BiH do Novog Sada i putovanja Dunavom, novi bi proizvod mogao obuhvatiti i povezivanje arheoloških lokaliteta. U Srbiji već postoji ruta rimskih careva, od Sremske Mitrovice (Sirmium), preko Beograda (Singidunum), Trajanove ploče (Đerdap) i Zaječara (Felix Romuliana) do Niša (Naissus). Na nju bi se mogli nadovezati i posjeti nalazištima Salona kraj Solina i Narona kod Metkovića.