Priznanje specijalnog izaslanika
398

Yasushi Akashi: UN je kriv za genocid u Srebrenici

Klix.ba
Nekadašnji specijalni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju je u razgovoru za Večernji list rekao da su Ujedinjene nacije odgovorne za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Akashi je rekao da se koncept sigurnih područja pokazao promašajem i da ta područja nikada nisu bila sigurna.

"Za to je bilo potrebno znatno više trupa UN-a nego što ih je ondje bilo angažirano. U Srebrenici smo imali četiri ili pet stotina slabo naoružanih holandskih vojnika. Osim toga, UN na terenu nije imao nikakve informacije o napadu Srba na čelu s Karadžićem i Mladićem. Možemo reći da je to bila izgubljena igra. Sat vremena nakon napada NATO-ovih snaga na položaje Srba, primio sam telefonski poziv komandanta holandskih snaga, koji je zatražio zaustavljanje NATO-ovih udara, jer su njihove bombe padale preblizu holandskih trupa. Osjetio sam potrebu izraziti nezadovoljstvo njegovom željom, no NATO je ipak zaustavio napade te je Srebrenica pala. U to vrijeme niko, ama baš niko, nije mogao zamisliti šta bi se ondje moglo dogoditi", rekao je Akashi.

Na pitanje da li je to bilo naivno, Akashi je rekao da niko nije mogao predvidjeti takvo neprijateljstvo srpske strane. On je rekao da je UN bio dio tragedije.

"Ne želim kritizirati poteze UN-ovih lidera, ali smo slali tri izvještaja Vijeću, u kojim smo naveli propuste koncepta sigurnih područja te tražili da se to izmijeni. Ali Vijeće nikada nije odgovorilo na to. Greška je kolektivna, isto kao i odgovornost. Vijeće je moralo biti poštenije, nije se ponašalo u skladu sa stvarnošću koja je vladala na terenu. Tako je došlo do velikog propusta u komunikacijskoj liniji između Vijeća i nas na terenu. Mi smo sjedištu UN-a javili da ne možemo obaviti zadaću uz ograničenja koja su nam bila dana. Bili smo bespomoćni", rekao je Akashi i dodao da najveći dio odgovornosti za genocid u Srebrenici leži na Vijeću sigurnosti.