{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WWF: Više od 25.500 potpisa za spas Hutovog blata

F
22.4.2013. u 18:16
175
0
WWF: Više od 25.500 potpisa za spas Hutovog blata
175
WWF: Više od 25.500 potpisa za spas Hutovog blata
Foto: Park prirode Hutovo blato
Jedna od najveći svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode WWF uručila je danas, na Dan planete Zemlje Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona peticiju s 25.517 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato.
Peticiju je preuzeo dr. sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministara za Sektor zaštite prirode i okoliša.

WWF već nekoliko godina upozorava na loše stanje Parka prirode Hutovo blato. Hidroenergetska infrastruktura, sve intenzivniji krivolov i nepostojanje stvarne zaštite područja zbog nedovoljnog finansiranja čuvarske službe, prouzrokovalo je da se u posljednjih nekoliko godina broj ukupno registriranih ptica smanjio za 31 posto, a endemske riblje vrste nestaju. Ako se dosadašnji odnos prema Hutovu blatu nastavi, najvrednijem močvarnom ekosistemu u BiH prijeti potpuni nestanak za 30-ak godina.

"Zbog velikog ekološkog značaja i iznimne biološke raznolikosti WWF je prepoznao Hutovo blato kao jedno od prioritetnih staništa u BiH i široj regiji Dinarskog luka i njegova zaštita je za WWF od najvećeg interesa. Prirodni vodni režim Hutovog blata, a time i opstanak biljnih i životinjskih vrsta na ovom području, značajno je narušen izgradnjom hidro-tehničke infrastrukture u slivu Trebišnjice prije nekoliko desetljeća, a sada mu prijeti i dodatno oduzimanje vode kroz projekt Gornjih horizonata", rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a u obraćanju medijima.

"Zaštita prirode i okoliša trajno je opredjeljenje Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona. Peticija koja nam je uručena danas, na Dan planete Zemlje, samo je dodatni poticaj za zaštitu Hutovog blata, najvrednijeg močvarnog staništa u BiH. Poboljšanjem saradnje i koordinacije između različitih korisnika prostora Hutovog blata te provođenjem projekata procjene direktnih, indirektnih kao i nekorištenih resursa ovog visokovrijednog područja moguće je Park prirode učiniti funkcionalnijim te zaustaviti njegovu biološku i ekološku degradaciju. Za to nam svima treba i znanja i energije, ali, prije svega, više lične i kolektivne svijesti i odgovornosti spram ovih izuzetnih prirodnih vrijednosti", rekao je dr. sc. Zejnil Trešnjo na obraćanju medijima poslije sastanka sa WWF-om.

Park prirode, WWF i Vlada HNK-a bolje će se povezati i intenzivnije raditi na unapređenju upravljanja Hutovim blatom radi zaštite njegove iznimne biološke raznolikosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: