{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WWF: Više od 25.500 potpisa za spas Hutovog blata

F
22.4.2013. u 18:16
175
0
WWF: Više od 25.500 potpisa za spas Hutovog blata
175
WWF: Više od 25.500 potpisa za spas Hutovog blata
Foto: Park prirode Hutovo blato
Jedna od najveći svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode WWF uručila je danas, na Dan planete Zemlje Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona peticiju s 25.517 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato.
Peticiju je preuzeo dr. sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministara za Sektor zaštite prirode i okoliša.

WWF već nekoliko godina upozorava na loše stanje Parka prirode Hutovo blato. Hidroenergetska infrastruktura, sve intenzivniji krivolov i nepostojanje stvarne zaštite područja zbog nedovoljnog finansiranja čuvarske službe, prouzrokovalo je da se u posljednjih nekoliko godina broj ukupno registriranih ptica smanjio za 31 posto, a endemske riblje vrste nestaju. Ako se dosadašnji odnos prema Hutovu blatu nastavi, najvrednijem močvarnom ekosistemu u BiH prijeti potpuni nestanak za 30-ak godina.

"Zbog velikog ekološkog značaja i iznimne biološke raznolikosti WWF je prepoznao Hutovo blato kao jedno od prioritetnih staništa u BiH i široj regiji Dinarskog luka i njegova zaštita je za WWF od najvećeg interesa. Prirodni vodni režim Hutovog blata, a time i opstanak biljnih i životinjskih vrsta na ovom području, značajno je narušen izgradnjom hidro-tehničke infrastrukture u slivu Trebišnjice prije nekoliko desetljeća, a sada mu prijeti i dodatno oduzimanje vode kroz projekt Gornjih horizonata", rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a u obraćanju medijima.

"Zaštita prirode i okoliša trajno je opredjeljenje Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona. Peticija koja nam je uručena danas, na Dan planete Zemlje, samo je dodatni poticaj za zaštitu Hutovog blata, najvrednijeg močvarnog staništa u BiH. Poboljšanjem saradnje i koordinacije između različitih korisnika prostora Hutovog blata te provođenjem projekata procjene direktnih, indirektnih kao i nekorištenih resursa ovog visokovrijednog područja moguće je Park prirode učiniti funkcionalnijim te zaustaviti njegovu biološku i ekološku degradaciju. Za to nam svima treba i znanja i energije, ali, prije svega, više lične i kolektivne svijesti i odgovornosti spram ovih izuzetnih prirodnih vrijednosti", rekao je dr. sc. Zejnil Trešnjo na obraćanju medijima poslije sastanka sa WWF-om.

Park prirode, WWF i Vlada HNK-a bolje će se povezati i intenzivnije raditi na unapređenju upravljanja Hutovim blatom radi zaštite njegove iznimne biološke raznolikosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: