BiH
2

WWF omogućio certifikaciju više od 56.000 hektara šuma u TK

Klix.ba
Više od 56.000 hektara šuma preduzeća Šume Tuzlanskog kantona d.o.o. (ŠTK) dobilo je pozitivnu ocjenu međunarodne certifikacijske tvrtke, dok je poduzeće Ramex d.o.o. dobilo potvrdu da su zadovoljili sve uvjete za pridobivanje FSC Chain of Custody certifikata, čime se uspostavlja kompletan lanac održivog upravljanja šumama i prerade drva u Tuzlanskom kantonu.

Time su ispunjeni i visoki standardi održivosti i odgovornog upravljanja koje IKEA, tvornica skandinavskog modernog namještaja i pokućstva, traži od svojih dobavljača.

Refik Hodžić, direktor ŠTK, istaknuo je da će certifikacija donijeti bolje očuvanje biološke raznolikosti u šumama Tuzlanskog kantona, veće mogućnosti plasmana certificiranog drva na međunarodna tržišta, bolju organiziranost samog procesa upravljanja šumama i smanjenje mogućih ilegalnih aktivnosti.

FSC certifikacija je rezultat projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini". Projekt provodi vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom u Sarajevu i uz finansijsku podršku IKEA-e.

Glavni cilj projekta je povećati transparentnost poslovanja i radne standarde ŠTK te prepoznati i bolje upravljati šumama visoke zaštitne vrijednosti (high conservation value forests) s velikom biološkom, socio-ekonomskom, kulturnom, rekreacijskom vrijednošću za lokalnu zajednicu.

"Ostvareni su planovi da ŠTK i Ramex dobiju FSC certifikate i tako uvedu ekološku i socijalnu komponentu u šumarstvo i preradu drveta. Iskustva pokazuju da FSC certifikat povećava konkurentnost drvne industrije, dok istovremeno osigurava da se šumama gospodari održivo uvažavajući načela očuvanja njihove biološke raznolikosti i društvene važnosti", istaknula je Stella Šatalić, projektna menadžerica i voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa.

"Ova pozitivna ocjena trebala bi poslužiti kao primjer ostalim kantonima u Federaciji koji još nisu certificirali svoje šume, posebno sa aspekta odgovornog upravljanja, i poboljšanju dijaloga šumarskog sektora sa lokalnim i kantonalnim vlastima i zajednicama. Dobro bi bilo da se ovim projektom pokrene dovršetak izrade FSC standarda BiH", napomenuo je prof. Mersudin Avdibegović, lokalni koordinator projekta.

"Do kraja projekta još namjeravamo pratiti primjenu certifikacije u ŠTK, prenijeti ta iskustva i ostalim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, te u taj proces uključiti studente Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu", zaključila je Šatalić.