BiH
3

WWF Adria organizuje ispitivanje podzemnih tokova u Popovom polju i Hutovom blatu

FENA
Park prirode Hutovo blato i organizacija WWF Adria organiziraju stručno putovanje "Utvrđivanje prirodnih podzemnih tokova i veza ponora u Popovom polju s izvorima Hutovog blata u cilju revitalizacije prioritetnih močvarnih staništa".

U okviru stručnog putovanja, koje će se održati 25. i 26. februara, nastojat će se utvrditi podzemni tokovi te mogućnost revitalizacije močvara Hutovog blata, saopćeno je iz WWF Adria.

Šira regija delte Neretve dom je za 45 vrsta riba, od kojih je čak devet endemskih, a u cijelom području je identificirano 300 vrsta ptica.

Izgradnjom 11 hidroelektrana na Neretvi i Trebišnjici te betoniranjem korita Trebišnjice, čime su se prekinule glavne veze između kraških ponora i podzemnih izvora u Hutovom blatu, došlo je do drastičnih promjena.

Broj vrsta ptica drastično je pao te je došlo do zaslanjivanja poljoprivrednih površina u delti Neretve u Hrvatskoj.

Projektom "Gornji Horizonti", a potom i Dubrovnik 2 planira se preusmjeriti dodatne velike količine vode što bi zadalo zadnji udarac i dovelo do nestanka jednog od najvećih staništa ptica selica na Balkanu.

Kako bi se spriječio nestanak potrebno je žurno utvrditi točne mjere kojima bi se potaknula revitalizacija močvarnog staništa Hutovog blata.

Prvog dana istraživanja pustit će se biorazgradiva boja u kraški ponor Doljašnjica u Popovom polju, a drugog dana uzet će se uzorci vode u močvarama Hutovog blata u kojima će se izmjeriti sadržaj boje i tako utvrditi postoje li podzemne veze do močvara Hutovog blata i u kojoj mjeri one zavise od aktivnosti kraških ponora uzvodno.

Na osnovi toga moći će se donijeti odluka o tome može li se upuštanjem voda u ponor Doljašnjica pomoći revitalizaciji močvara Hutova blata te je li takva mjera djelotvorna i prihvatljiva, najavili su organizatori.