BiH
0

WUS Austria i ove godine organizira BH Challenge

FENA
U svrhu podrške procesu reforme na univerzitetima u BiH te Bolonjskom procesu, nevladina organizacija WUS Austria i ove godine organizira BH Challenge 2007 - Balkan Case Challenge 2007.

Balkan Case Challenge se razvio iz nastojanja da se unaprijedi nastavni proces naglašavanjem značaja case-study metode. Na ovaj način, studentima je omogućeno sticanje jedinstvenog praktičnog znanja i snalaženja u novom okruženju.

Nakon šest godina, Balkan Case Challenge je jedno od najprestižnijih akademskih takmičenja baziranih na case-study metodi u regiji, s akcentom na zapošljavanje mladog i akademski obrazovanog kadra.

BH Challenge je predtakmičenje koje omogućava izbor najboljih studenata iz BiH koji će učestvovati u velikom finalu, te na taj način predstaviti BiH i njen akademski kvalitet.

Na Case Challengu učestvovat će oko 70 studenata iz BiH a samo takmičenje je struktuirano tako da pruža mogućnost studentima da pokažu svoje znanje u četiri oblasti: ekonomija, pravo, model UN-a i informacione tehnologije.

Business Case Competition okuplja najbolje studente iz oblasti businessa, ekonomije, menadžmenta i srodnih oblasti stavljajući pred njih zahtjevan slučaj koji se bavi pitanjima ekonomskog razvoja regije jugoistočne Evrope stavljajući ih u ulogu konsultantske kompanije.

Law Moot Court predstavlja simulaciju suđenja pred Međunarodnim sudom pravde, u okviru kojeg studenti pripremaju pismenu i usmenu argumentaciju oslanjajući se na poznavanje principa međunarodnog javnog i evropskog prava.

Model UN-a je autentična simulacija sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, gdje studenti imaju mogućnost da budu u ulozi diplomata i debatiraju o gorućim pitanjim svjetske politike nastojeći da postignu saglasnost kroz nacrt rezolucije.

ICT case simulira implementaciju informacionih tehnologija u business okruženju naglašavajući potrebu i mogućnost unapređenja poslovanja upotrebom ovih tehnologija, pri čemu su studenti ti koji kreiraju prijedlog potrebne infrastrukture i odgovarajućih rješenja analizirajući predloženo okruženje, saopćeno je.