BiH
0

Wolfgang Petritsch: EU je ispustila kormilo u BiH

FENA
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch, u intervjuu datom listu Die Presse, izjavio je da je Evropska unija takoreći izgubila kormilo kada je u pitanju situacija u BiH i kritizirao je otpor zemalja EU u pitanju pristupa balkanskih zemalja Uniji.

Die Presse: U Uniji vidno raste otpor pristupu balkanskih zemalja EU. O čemu se radi?

Wolfgang Petritsch: O odrazu generalnog stanja u Uniji: veliki broj nezaposlenih i zapostavljanje socijalnih aspekata u Evropi. Ne radi se u prvom redu o tome da li su balkanske zemlje zrele za pristup ili ne, već o tome da li je EU, sa svojih 25, a uskoro 27 članica, uopće u stanju da se djelotvorno upravno organizuje. To međutim ne smije biti nauštrb pripreme dugoročnog proširenja EU u pravcu Balkana.

Die Presse: Gospodine Petritsch, kako ocjenjujete korake koje je austrijsko predsjedništvo EU do sada učinilo za jugoistočnu Evropu?

Petritsch: Ne držim mnogo do toga da svakodnevno preispitujemo koliko smo postigli. Smatram da činimo dobar posao i suzdržavam se od ličnih političkih ocjena. Čini se toliko koliko je moguće u kratkom roku.

Die Presse: Balkanskim zemljama je bila obećana liberalizacija viznog režima. Zašto je to do sada ostalo neispunjeno obećanje?

Petritsch: Tu se mora još dosta toga učiniti. Nastavak izolacije mladih generacija iz jugoistočne Evrope uskoro će nam predstavljati veliki problem. Moramo pokušati da uklonimo besmislene birokratske barijere i istovremeno povećamo djelotvornu kontrolu na granicama. Moramo spriječiti zloupotrebu liberalizacije viznog režima i organizovani kriminal, zbog koga normalni građani nemaju mogućnosti da dobiju vize u pristojnom roku.

Die Presse: U Bosni je uveden pravni sistem po ugledu na američki, i kada je riječ o ustavnim promjenama - State Department je veoma aktivan. Gdje je tu EU?

Petritsch: Žalosno je što je EU, koja je glavni finansijer u BiH, ispustila kormilo kada su u pitanju promjene u BiH. Ja cijenimim američki angažman, ali moram reći da nedostaje vodeća ruka EU kada je riječ o reformama u BiH. U vrijeme kada sam bio visoki predstavnik u BiH, pokušao sam da unaprijedim približavanje Bosne Evropi i da izbjegnem euro-američke hibridne sisteme u pravosudnim i upravnim organima. U prvim koracima smo 2002. u ustavnoj reformi učinili veliki napredak. To moj nasljednik nije nastavio.

Intervju s Petritschem vodio je novinar lista Die Presse Wieland Schneider, a prenio Deutsche Welle.