BiH
30

William Hague: BiH može imati odličnu budućnost

Klix.ba
William Hague (Foto: Britanska ambasada u Sarajevu)
William Hague (Foto: Britanska ambasada u Sarajevu)
Šef britanske diplomatije William Hague, koji je jučer zajedno sa holivudskom glumicom Angelinom Jolie doputovao u našu zemlju, izjavio je kako ostaje u potpunosti posvećen pružanju pomoći našoj zemlji da izgradi svoj prosperitet i stabilnost kao i da napreduje prema članstvu u EU i NATO.

"Zadovoljstvo mi je boraviti u Bosni i Hercegovini treći put kao ministar vanjskih poslova. Mir je postignut ali je ostao još veliki posao koji treba završiti", naveo je Hague.

Dodaje kako je uvijek veliko iskustvo sresti mlade i talentovane Bosance i Hercegovce i predstavnike civilnog društva, kao što je imao priliku sinoć.

Predstojeći izbori su šansa

"Ovo je država koja može imati odličnu budućnost, ukoliko se snage svih njenih građana u potpunosti iskoriste u okviru jakog demokratskog okruženja u kojem se mogu razvijati. Kao prijatelji BiH, zabrinuti smo zbog nemogućnosti države da u proteklim godinama ostvari napredak na putu ka EU i NATO kao i negativnim uticajem koji ona ima na društvo i ekonomiju Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se predstojeći izbori baviti pitanjima na koji način BiH može prevazići ove probleme. To je prilika da BiH napravi napredak prema Evropi i prosperira, te da na političku scenu dođu nova lica", istakao je britanski ministar vanjskih poslova.

Sa otvaranja novih prostorija Britanska ambasade u Sarajevu (Foto: Britanska ambasada u Sarajevu)
Sa otvaranja novih prostorija Britanska ambasade u Sarajevu (Foto: Britanska ambasada u Sarajevu)

Prema njegovim riječima, nedavni protesti u BiH izraz su velikog nezadovoljstva koje građani osjećaju prema očitom neuspjehu njihovih lidera da riješe ključna društveno-ekonomska pitanja kao i pitanje široko rasprostranjene korupcije.

"Ovo su legitimni protesti o pitanjima koja se tiču običnih Bosanaca i Hercegovaca, a to su zaposlenje, obrazovanje i zdravstvena zaštita. Nedostatak napretka po ovim pitanjima pogađa obične građane i ima ozbiljan uticaj na put BiH prema Evropskoj uniji. U razgovorima sa ovdašnjim liderima istakao sam važnost uvažavanja zahtjeva građana, odgovora na zahtjeve za promjenama i poduzimanja konkretnih mjera. Međunarodna zajednica će pružiti punu podršku bosanskim partnerima koji su iskreno posvećeni reformama", poručio je.

Otvorena nova Britanska ambasada

William Hague je jutros zvanično otvorio nove prostorije Britanske ambasade u Sarajevu.

"Drago mi je što mogu da objavim da danas podižemo britansku zastavu čime i zvanično otvaramo novu Britansku ambasadu u Sarajevu. Današnje otvaranje je dokaz posvećenosti britanske vlade saradnji sa Bosnom i Hercegovinom kako bi se postigla prosperitetnija i sigurnija budućnost za cijelu zemlju", rekao je William Hague.